Tenis
34

Težak meč u Indian Wellsu: Đoković pobijedio Federera za 50. titulu u karijeri

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Srbijanski teniser Novak Đoković pobjednik je ATP turnira u Masters seriji u Indian Wellsu. Prvi reket svijeta slavio je protiv Rogera Federera rezultatom 2:1 u setovima (6:3, 6:7 i 6:2).

Đoković je dobro otvorio meč i osvojio gem na svoj servis, ali je Federer uzvratio na isti način. Kod rezultata 3:2, Srbijanac je odlično odigrao i iskoristio četiri break lopte te poveo sa 4:2. Nakon toga je veoma lako osvojio gem na svoj servis. Već je bilo 5:2. Federer se nakratko vratio u igru, ali odlični Đoković nije propustio ranije osvojeni break i dobio je prvi set 6:3.

Srbijanac je nastavio sa veoma dobrom igrom i u drugom setu. Federer je imao priliku za break kod 1:0, ali nije ga uspio dobiti. Đoković je to kaznio već u narednom gemu, napravio je break i poveo 2:1.

Prvi teniser svijeta nastavio je sjajno servirati, tako da Švicarac nije imao šansi da vrati izgubljeni break. No, kod rezultata 4:2, Federer je sve iznenadio, osvojio tri gema u nizu i poveo 5:4.

Servis Đokovića u nastavku je ponovo proradio te je izjednačio. Federer se nije predavao i uspio je izboriti tiebreak u kojem je bio bolji i osvojio izuzetno uzbudljivi drugi set 7:6.

Početak trećeg seta pripao je Đokoviću koji je poveo sa 2:0. U trećem gemu vodila se nevjerovatna borba. Federer je imao priliku da vrati break što je i učinio nakon četiri neiskorištene break lopte.

Uzbudljivo je bilo u nastavku. Kod vodstva 3:2, Đoković ponovo pravi break što će se pokazati kao odlučujući trenutak u meču.

Srbijanac nije prokockao vodstvo i set je okončao u svoju korist rezultatom 6:2. Na kraju je bilo 6:3, 6:7 i 6:2. Ovo je Đokoviću četvrta osvojena titula u Indian Wellsu i 50. u karijeri.