Turnir u Njemačkoj
38

Tenis se ponovo igra, a na terenu su samo igrači i sudija u stolici

F. Z.
Foto: Twitter/ESPN (Dustin Brown)
Foto: Twitter/ESPN (Dustin Brown)
U petak je počeo egzibicioni turnir u njemačkom gradiću Höhr-Grenzhausen, a to je prvo takmičenje na kojem su nastupili teniski profesionalci još od početka marta.

Zbog pandemije koronavirusa prekinuta je teniska sezona, ali je u Höhr-Grenzhausenu organizovan teniski turnir na kojem učestvuju Dustin Brown (239. na ATP listi) koji je prije pet godina pobijedio Rafaela Nadala na Wimbledonu i 143. igrač svijeta Yannick Hanfmann.

Na turniru još učestvuju i Jan Choinski (332.), Johannes Haerteis (342.), Benjamin Hassan (354.), Constantin Schmitz (614.) te Jean-Marc Werner i Florian Broska kojih nema na ATP rang-listi. U dvoboju između Hanfmanna i Browna pobijedio je 143. igrač svijeta rezultatom 4:3 (7:4) i 4:0.
Setovi su skraćeni i igraju se na četiri osvojena gema. Na terenu se nalaze samo igrači i sudija u stolici, dok linijskih sudija i sakupljača loptica nema. Teniseri moraju nositi zaštitne maske prilikom izlaska na teren i svaki put kada igra nije u toku, dok su jasno označene i linije kretanja prilikom dolaska na teren i odlaska s njega kako igrači ne bi došli u kontakt.

Teniski savez Njemačke planira od juna organizovati seriju sličnih turnira. Nagradni fond turnira u Höhr-Grenzhausenu je 25.000 američkih dolara.

Egzibicioni turnir će biti odigran i na privatnom terenu na Flordi, tačnije u West Palm Beachu. Muškarci bi trebali na teren od 8. do 10. maja, a žene od 22. do 24. maja. Oba turnira imat će nagradni fond, a trebali bi nastupiti Matteo Berrettini, Reilly Opelka, Tennys Sandgren, Tommy Paul, Alison Riske, Amanda Anisimova, Daielle Collins i Ajla Tomljanović.