Tenis
0

Tenis: Novi sistem takmičenja u predstojećoj sezoni

FENA
Nova teniska sezona započinje za tri dana u Australiji, a već prvi ATP turnir u Adelaideu, koji počinje 31. decembra, ući će u tenisku istoriju kao prvi sa novom turnirskom formulom.

Naime, ATP od ove sezone uvodi eksperimentalni sistem na odabranih 13 turnira. U Adelaideu će u glavnom ždrijebu i dalje biti 32 igrača, 16 najbolje rangiranih je slobodno u prvom kolu, a preostalih 16 igraju kvalifikacijsko kolo. U nastavku će 24 tenisera biti raspoređeno u osam grupa po tri, a nakon razigravanja svako sa svakim, samo pobjednici skupina nastavljaju takmičenje.

Osmorica preostalih čine četvrtfinalne parove i turnir se nastavlja kao i dosad do finala. Na turnirima sa 48 igrača u glavnom turniru odmah će se formirati 16 grupa sa po tri igrača, a na turnirima sa 24 tenisera osam grupa po tri. Jedna od prednosti ovog sistema je i činjenica da će na svakom turniru gledatelji zagarantirano vidjeti svakog od vrhunskih igrača u barem dva dvoboja.

Osim Adelaidea, novi ATP suistem primjenjivat će se i čileanskom Vina del Maru, Delray Beachu, Buenos Airesu, Las Vegasu, Umagu, Estorilu, Queen'su, Bastadu, Newportu, Indianapolisu, Washingtonu i Stockholmu.