Tenis
0

Tenis: Juniorski turnir "Open Barcelona 1899.-Sarajevo 2006."

FENA
Na terenima Teniskog centra Koševo od 23. do 27. augusta bit će održan međunarodni turnir "Open RCT Barcelona 1899. - Sarajevo 2006." u kategoriji mladih tenisera i teniserki do 16 godina.

Tradicionali turnir, koji se već šestu godinu nalazi u kalendaru Evropske teniske asocijacije, organizira se kao plod dugogodišnje suradnje i prijateljskih veza jednog od najstarijih evropskih teniskih kolektiva - španskog kraljevskog kluba Barcelona, osnovanog 1899. i Teniskog kluba Tenis Pro iz Sarajeva, koji je organizator turnira.

Prema riječima direktora turnira Namika Terzimehića turnir ima visoki rejting i po kvalitetu spada među najjače u ovom dijelu Evrope, zbog čega ga je Evropska teniska asocijacija (ETA) po drugi put zaredom uvrstila u drugu jakosnu kategoriju.

"Iako je ovo zvanično šesti turnir po redu u kalendaru ETA mi smo sarajevskoj publici poznati već deset godina. U prethondnom periodu izgradili smo renome i ovo takmičenje podigli na razinu evropskih turnira za juniore, što pokazuje i naše članstvo u ETA", kazao je Terzimehić.

Predsjenik TK Tenis pro, koji ove godine slavi 10 godina uspješnog djelovanja, Haris Kafedžić, naglasio je da će zahvaljujući ovom turniru sredinom oktobra ove godine glavni grad BiH posjetiti predsjednik EAA John James kojem će biti predstavljeni planovi i od koga će biti zatražena podrška za razvoj tenisa i teniske infrastrukture.

Na turniru će sudjelovati više 80 mladih tenisera i teniserki iz 11 zemalja.

U konkurenciji juniora prvi nositelj biće Slovenac Tom Kočevar-Dešman, trenutno rangiran na 88. mjestu ETA rang liste do 16 godina. dok je drugopostavljeni naš Nino Hasandedić (110.). Kod juniorki za prvu nositeljicu postavljena je Bugarka Isabela Šinikova (16.). Od bh. juniorki najviše se očekuje od druge i četvrte nositeljice Vanje Tomić (21.) i Mahdi Bešević (102.).

Turniru će i ove godine prisustvovati predsjednik Teniskog kluba Bacelona 1899. Juan Maria Tintore, koji će najboljim učesnicima uručiti prijelazne pehare, dar ovog kluba. Kvalifikacioni mečevi počinju 23. augusta, a glavni turnir dan kasnije. Finalni mečevi na programu su 27. augusta od 10 sati.