Tenis
0

Tenis: Danas počinje Roland Garros

NINA/Sarajevo-X
Danas u Parizu počinje veliki teniski Grand Slam turnir na zemljanoj podlozi Roland Garros.

U muškom dijelu turnira nije lako sastaviti popis favorita i mogućih iznenađenja, a ove je godine slična situacija i kod teniserki - prvenstveno zbog zdravstvenih problema vodećih nositeljica, od kojih se na svakom Grand Slam turniru očekuje borba za trofej.

Kod tenisera najbolje je krenuti od najboljeg, trenutno prvog na ATP listi, Švicarca Rogera Federera. Švicarac je lani i ove godine napokon pokazao da je sposoban za najveće stvari.

U posljednja tri velika turnira na kojima je nastupao i osvojio ih je, a uz to ove godine uzeo je i dva Masters Series "štita", u Indian Wellsu i u Hamburgu.

Drugi veliki favorit je Argentinac Guillermo Coria, koji gotovo godinu dana nije poražen na zemljanoj podlozi.

Federer i Coria su najveći favoriti, a branitelj naslova Španjolac Juan Carlos Ferrero je najveća nepoznanica na turniru. Muče ga ozljede ručnog zgloba i rebra, zbog kojih je tražio kasniji početak u Parizu.

U ženskom dijelu turnira favoritkinje se traže uz pomoć zdravstvenog stanja.

Vodeća na WTA listi Justine Henin-Hardenne nije igrala od početka aprila i polufinala Amelia Islanda zbog virusne upale i lakšeg oblika mononukleoze, a Serena Williams vratila se u Miamiju, pa pauzirala mjesec dana zbog boli u operisanom koljenu, dok je njena sestra Venus Williams ozlijedila gležanj u polufinalnoj pobjedi u Berlinu protiv Karoline Šprem. Kim Clijsters otkazala je zbog ozljede lijevog ručnog zgloba.

Potrebno je spomenuti i Amelie Mauresmo, koja igra jako dobro, uz uzastopne naslove u Berlinu i Rimu, ali se žali na hroničnu bol u leđima, a Jennifer Capriati, izgleda zdravstveno najbolje, no ne baš bezbrižno. Propustila je početak sezone zbog ozljede leđa.

Lindsay Davenport u aprilu uzela pauzu sve do ove sedmice, nije igrala previše i pitanje je kako će to ići u Parizu, na podlozi koju najmanje voli.

Velika iznenađenja se očekuju od Ruskinja Anastasije Miskine, Nadje Petrove i Vere Zvonareve, a ove godine odlično igra i Svjetlana Kuznjecova, Jelena Dementijeva i Marija Šarapova.

www.frenchopen.org