Jasna pravila
86

Svjetska antidoping agencija objasnila zbog čega se Nadalove injekcije ne smatraju dopingom

K. H.
Rafael Nadal na Roland Garrosu osvojio je svoju 22. Grand Slam titulu (Foto: EPA-EFE)
Rafael Nadal na Roland Garrosu osvojio je svoju 22. Grand Slam titulu (Foto: EPA-EFE)
Generalni direktor Svjetske antidoping agencije (WADA) Olivier Niggli kaže da ne vidi ništa sporno u injekcijama koje je španski teniser Rafael Nadal primao u stopalo tokom igranja na Roland Garrosu.

Evropski mediji pišu da je teniser s najviše osvojenih Grand Slam titula u karijeri (22) u jednom periodu primao injekcije na svakih šest sati s ciljem da umrtvi stopalo u kojem osjeća bol, a kako se navodi, spomenute injekcije nisu na listi zabranjenih supstanci.

"Takve injekcije nisu na listi zabranjenih supstanci WADA-e, a smatra se da ne poboljšavaju sportski učinak te da nisu štetne", rekao je Niggli za švicarsku televiziju RTS te dodaje:

"Nadal je u karijeri osvojio 14 puta Roland Garros, a prethodnih 13 puta nije to radio bez potrebe za injekcijama. S tim u vezi, vjerovatno je da ni ovaj 14. put nije pobijedio zahvaljujući njima."

Nadal trenutno ima 22 Grand Slam titule, odnosno dvije više od Novaka Đokovića i Rogera Federera, a on se nada da će mu proces oporavka dobro proći te da će moći nastupiti na narednom Grand Slam turniru - Wimbledonu.

Wimbledon počinje 27. juna, a trenutno je prvi favorit za osvajanje ovog turnira Novak Đoković.