Želi reakciju kolega
15

Svitolina: Ruski teniseri i teniserke koji osuđuju invaziju na Ukrajinu trebaju igrati na Wimbledonu

D. B.
Elina Svitolina (Foto: EPA-EFE)
Elina Svitolina (Foto: EPA-EFE)
Profesionalna ukrajinska teniserka Elina Svitolina je izjavila da si ruski i bjeloruski teniseri koji govore protiv invazije Rusije na Ukrajinu trebaju dobiti dozvolu za učešće na Wimbledonu.

U srijedu je All England Lawn Tennis Club (AELTC) zabranio nastup na Wimbledonu igračima koji dolaze iz Rusije i Bjelorusije, međutim, ATP i WTA tvrde da je ova odluka "nefer".

"Ne želimo da imaju potpunu zabranu. Ukoliko igrači i igačice ne govore protiv ruske vlade, tada je ispravno da im se zabrani učešće. Mi samo želimo da podignu glas, da kažu da li su s nama i s ostatkom svijeta ili s ruskom vladom. To je za mene glavna stvar. Ako nisu izabrali, nisu glasali za ovu vladu, onda je fer da im se dozvoli igranje i takmičenje", izjavila je Svitolina.

Ona je kazala da se ne slaže s reakcijom koju su uputili ATP i WTA na odluku o Wimbledonu te je dodala da organizacije "nisu reagovale brzo kao što su teniseri i teniserke željeli". Ona je u srijedu pozvala na oštriji stav prema ruskim i bjeloruskim sportitima.

"Vidimo da ima sankcija za Ruse, zašto bi teniserima i teniserkama bilo drugačije. Ne smatram da su u pravu", kazala je ona.

Njeni prijatelji i porodica su još uvijek u Ukrajini, a Svitolina je rekla da pod utjecajem emocija ta da njen glavni fokus više nije tenis.

"Mnogo je ruskih tenisera i teniserki koji mogu učiniti više. Mogu izbrojati na prste jedne ruke koliko me je ruskih i bjeloruskih igrača/igračica upitalo kako sam, kako mi je porodica i jesu li svi sigurni. Zbog toga sam tužna, neki ljudi su trebali uraditi više. Način na koji se ponašaju ruski i bjeloruski igrači i igračice izaziva veliku tugu. Mi smo kolege koje se viđaju svake druge sedmice, tako da je šokantno vidjeti ovakvu promjenu u kratkom vremenskom periodu", završila je Svitolina.