Poruke podrške
5

Suze šampiona Murrayja, tenisera koji je srušio britansko prokletstvo Wimbledona

Piše: K. H.
Britanci su 77 godina čekali da jedan njihov teniser osvojio Wimbledon, sve do 2013. godine
Britanci su 77 godina čekali da jedan njihov teniser osvojio Wimbledon, sve do 2013. godine
Britanski teniser Andy Murray šokirao je čitav svijet sporta izjavom da bi Australian Open mogao biti njegov posljednji turnir u karijeri i da zbog brojnih povreda i jakih bolova jednostavno ne može nastaviti trenirati. Nakon te izjave nekada prvi igrač svijeta dobio je brojne poruke podrške iz čitavog svijeta.

Murray nikako ne može riješiti povredu kuka koja ga muči posljednje dvije godine, a zbog svega što je u prethodne dvije sezone doživio, stigao je na korak od završetka bogate teniske karijere.

"Nisam siguran da mogu igrati uz ovakav bol još četiri ili pet mjeseci. Želim otići na Wimbledon i onda završiti karijeru, ali nisam siguran da ću moći to učiniti", rekao je uplakani Murray.

Član zlatne ere tenisa

Murray je bio, ili je još uvijek, dio velike teniske četvorke koju čine Federer, Đoković i Nadal, a u svojoj bogatoj karijeri osvojio je ukupno 45 turnira. Najvrednije su svakako Grand Slam titule, a on je osvojio dva Wimbledona i jedan US Open. Također je osvojio zlato na Olimpijskim igrama 2012. i 2016. godine.

On je postao prvi Britanac nakon 77 godina koji je osvojio Wimbledon, čime je donio veliko slavlje na Otoku, postao je i prvi Britanac koji je nakon 76 godina osvojio Grand Slam i nakon 79 godina Davis Cup.

Poruku podrške poslao mu je i Rafael Nadal koji je rekao da Murray nije svjestan koliko će nedostajati svijetu tenisa. Zanimljivo, njih dvojica se nikad nisu sastali u finalu bilo kojeg Grand Slama.

"Ti si primjer velikog sportaša i čovjeka. Pojma nemaš koliko ćeš nam nedostajati", poručio je Rafael Nadal koji je također kroz karijeru prošao kroz izuzetno teške trenutke.

Još jedan igrač koji je tokom karijere imao brojnih problema s povredama je Juan Martin del Potro, a on je rekao Britancu da se ne prestane boriti i da se pokuša vratiti. Ipak, odluku o eventualnom odlasku ostavio je Murrayju jer ga želi vidjeti sretnog. Prokletstvo Wimbledona Murray je srušio 2013. godine.

Tenis će izgubiti velikog čovjeka i igrača

"Andy, gledao sam tvoju konferenciju za medije i želim ti reći da se ne prestaneš boriti. Nastavi pokušavati, a ja mogu zamisliti tvoju tugu i bol. Ipak, želim da se povučeš onda kada ti to odlučiš, volim te i želio bih te opet vidjeti sretnog", napisao je Juan Martin del Potro.

Poruku podrške poslao je i Ivan Lendl koji je trenirao Murrayja, a on je rekao da mu je bila čast biti dio njegovog tima.

"Svijet tenisa će izgubiti velikog čovjeka i tenisera koji je uradio puno dobrih stvari u ovom sportu i zaslužuje veliki aplauz. Od njega svi mogu učiti u budućnosti, radili smo zajedno i napravili neke velike stvari i mogu reći da je bilo veoma uzbudljivo i nezaboravno. Čast mi je bilo biti dio tvog tima", kazao je Ivan Lendl, jedan od onih koji je trenirao Britanca.

Riječi hvale za sve što je tokom karijere Murray uradio imao je i Andy Roddick koji je rekao da će Britanac uvijek imati poštovanje svih tenisera.

"Murray je apsolutna legenda koja je ostvarila brojne rezultate u jednom periodu. Uvijek će imati poštovanje svih i nadam se da će se oporaviti i opet biti sretan", rekao je Roddick.

Čitava situacija teško je pala i Kyleu Edmundu koji je trenirao s Murrayjem od njegove 17. godine.

"Čitav život ću nositi uspomene koje sam stekao s tobom, ti si jedan od najboljih, ako ne i najbolji britanski sportaš svih vremena. Imaš moju punu podršku", napisao je Kyle Edmund.