Tenis
0

Sutra počinje četvrti "BH Telecom indoors - Sarajevo 2006"

FENA
Glavni grad Bosne i Hercegovine u periodu od 11. do 19. marta biće domaćin teniskog ATP Challenger turnira " BH Telecom indors - Sarajevo 2006", koji će se po četvrti put održati u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora Senada Hadžimešića turnir, čiji je nagradni fond 25.000 dolara, i ove će godine zadržati visoki rang i po rejtingu će biti među vodećim u ovoj kategoriji u svijetu.

"Ovaj turnir redovno dobija je najviše ocjene zvaničnika najveće svjetske teniske organizacije ATP-a (Asocijacije teniskih profesionalaca). Do danas su ukupno prijavljena 64 tenisera. U glavni dio turnira direktno su uvrštena 24 igrača, rangirana od 105. do 236. mjesta na ATP listi", kazao je Hadžimešić.

Prvi nosilac turnira biće Nijemac Alexander Waske - 105. igrač na ATP listi, a pored njega među favorite se još ubrajaju, Belgijanci Dick Norman (111.) i Gilles Esener (158.) - pobjednik drugog turnira u Sarajevu, Francuz Antony Dupuis (155.) i Britanac Alex Bogdanovic (141.).

Organizator Teniski klub Sporting iskoristio je pravo da uputi četiri pozivnice tzv. wilde carde, mlađim igračima iz BiH. Tako će u glavnom dijelu turnira, koji počinje 13. marta, biti uvršteni Aldin Šetkić, Jasmin Ademović, Mirza Bašić i Tomo Brkić. Za preostala četiri mjesta u glavnom turniru, 11. i 12. marta igrat će se kvalifikacije.

Organizatori su najavili da će turniru prisustvovati bivši selektor hrvatske reprezentacije Nikola Pilić, dok je dolazak na završnicu najavio i proslavljeni hrvatski teniser - osvajač Wimbledona Goran Ivanišević.

Pobjednik turnira, uz novčanu nagradu u iznosu 3.700 dolara, osvojit će 50, a finalist 35 ATP bodova. Prošle godine titulu je osvojio Bjelorus Vladimir Volčkov, 2004. - Belgijanac Gilles Elseneer, dok je prva titula 2003. godine pripala je mladom Francuzu Richardu Gasquetu.