Pritužbe mladog kolege
32

Sudija koji je diskvalifikovao Đokovića s US Opena suspendovan zbog "zloupotrebe moći"

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jedan od najboljih sudija u tenisu, Soeren Friemel, koji je donio odluku o diskvalifikaciji Novaka Đokovića s US Opena 2020. godine, trenutno služi kaznu od 12 mjeseci suspenzije.

Friemel je odsutan s turnira od prošlogodišnjeg Wimbledona koji je osvojio upravo Đoković, a naveo je "lične razloge". No, The Telegraph piše da se radi o 12-mjesečnoj suspenziji zbog "neetičkog ponašanja" i "zloupotrebe moći". Britanski list navodi da je Friemel ušao u dobrovoljnu suspenziju 19. juna prošle godine nakon ozbiljnih otpužbi mlađeg sudije. To je rezultiralo pokretanjem petomjesečne istrage, a potom je donesena zvanična odluka o suspenziji na 12 mjeseci. Friemel se žalio, ali je njegova žalba odbačena.

Pritužba se odnosi na "neprimjerene komentare i pozive pojedincu" koje je uputio Friemel, potvrdio je glasnogovornik Međunarodne teniske federacije (ITF), gdje je sudija zaposlen kao šef suđenja od 2014. godine. Navedeno je da je Friemel "prekršio kodeks", odnosno tri tačke pravilnika koje nalažu da se "sudije neće ponašati nefer, neprofesionalno, neetično i nezakonito", kao i da neće "zloupotrijebiti svoju poziciju, autoritet i kontrolu" te da neće "ugroziti psihološko, fizičko i emotivno blagostanje drugih sudija, igrača ili osoblja na turniru".

Sve optužbe se odnose na period između 2011. i 2015. godine te na istog mladog sudiju.

ITF je naveo da Friemel ostaje suspendovan te da će naknadno biti donesena odluka o eventualnim budućim mjerama.

Friemel je 2020. godine diskvalifikovao Đokovića nakon što je najbolji teniser svijeta u bijesu udario lopticu i pogodio sudiju.