Tenis
0

Stuttgart: Nadal se povukao s Mercedes kupa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dan nakon osvajanja prve titule u Wimbledonu, Rafael Nadal se povukao s učešča u Mercedes Kupu u ponedjeljak, pozivajući se na nekonkretizovane probleme s koljenom.

Španac, koji je drugi igrač svijeta, otputovao je u teniski centar Weissenholf da lično poruči promotorima da se povlači s turnira na zemljanoj podlozi na kojem brani titulu i koja je glavna njegova atrakcija, javio je AP.

"Ovo je najmanje što sam mogao učiniti. Razočaran sam što ne mogu igrati. Igrao sam četiri-pet mjeseci bez pauze. Moram se oporaviti", izjavio je Nadal.

Nadala, koji će biti podvrgnut pregledima, savjetovali su doktori da uzme nekoliko dana odmora.

Nadal je oduzeo titulu šampiona Wimbledona Rogeru Federeru u u nedjelju, u meču koji je trajao četiri sata i 48 minuta kako bi zaustavio zapanjući povratak švicarske zvijezde rezultatom 6-4, 6-4, 6-7 (5), 6-7 (8), 9-7.

To je prva Nadalova Grand Slam titula osim French Opena, koji je osvajao u posljednje četiri godine.

Nadal se povukao nakon što su se još četvorica nosilaca povukla u petak. Najveći gubitak bilo je povlačenje Nijemca Rainera Schuettlera, koga je porazio Nadal u polufinalu Wimbledona, koji ima povredu desnog lakta.

Organizatori turnira se nadaju da će problem povlačenja biti rješen iduće godine određivanjem novog datuma koji bi ostavio duži vremenski period između njegovog početka i finala Wimbledona.

Organizatori su bili kritični prema ATP-u zbog datuma održavanja turnira, ali su izrazili simpatije za Nadalovo povlačenje.

"On je ovdje danas jer je odgovoran i ima karakter. Svakom igraču treba odmor, pogotovo nekome poput Nadala, koji je uvijek u finalu", izjavio je direktor turnira Edwin Weindorfer.

Glavni nosioci sada su 11-rangirani Španac Nicolas Almagro i 15-rangirani Francuz Richard Gasquet.