"Imamo novog kralja"
17

Šta suze govore o Đokoviću: Legendarni Becker najavio novi teniski poredak

H. H.
Becker je šest godina sarađivao sa Đokovićem
Becker je šest godina sarađivao sa Đokovićem
Prema mišljenju trostrukog šampiona Wimbledona Borisa Bekera (55) došlo je do promjene poretka u tenisu. "Jedna stvar je jasna. Imamo novog kralja – i njegovo ime je Carlos Alcaraz", rekao je legendarni Nijemac za Bild.

Dvadesetogodišnji Španac je pobijedio Novaka Đokovića (36) u epskom finalu Wimbledona u pet setova, što je jasan pokazatelj da je u ovom trenutku najbolji.

"Čak i prije turnira, Alcaraz je bio broj jedan. Osvojio je US Open 2022.. Sada već u drugoj godini, potvrdio je kvalitet pobjedom nad najbližim rivalom. Sam Novak Đoković je poslije finala rekao da je Alcaraz mješavina Rogera Federera, Rafe Nadala i njega samog - što je najveći kompliment ikada. Ostaviću tu izjavu kakva jeste", analizira Becker.

Alcaraz je osvojio US Open u finalu protiv Norvežanina Caspera Ruuda (24). Zbog pravila korone, nevakcinisani Đoković tada nije mogao da se takmiči. Sada je Alcaraz u direktnom duelu savladao 23-strukog osvajača Grand Slam turnira. Prema Beckeru, to bi moglo imati itekakvog efekta na teniski poredak u budućnosti:

"Vidjet će se da li će Alcaraz protiv Đokovića biti odlučujući duel u narednih nekoliko godina ili će generacija oko Alcaraza odjednom početi da sanja i prati primjer 20-godišnjeg Španca. Mislim na Runea, Sinnera, također Kordu i Musettija. Ali ne želim da zaboravim ni generaciju oko Zvereva, Medvedeva, Rubljova i Tsitsipasa. Nastavit će uspješno igrati još pet godina. Beckerova ocjena: Postoji grupa od deset igrača koji će igrati za velike titule nakon Đokovićeve generacije, ali prije svega, naravno, Alcaraz. On je moj glavni favorit i za US Open", ističe Becker.

Međutim, Becker je daleko od toga mišljenja da Đokovića treba otpisati.

"Novak će se zapitati kako je mogao da izgubi ovaj meč nakon briljantnog početka. U drugom setu imao je 3:0 u tiebreaku i morao ga je osvojtiti. Zatim je napravio tri relativno lake greške u bekhendu. Tako je došlo do izjednačenja u setovima – ostalo je historija."

Od 2013. do 2016. Becker je trenirao Đokovića, koji je za to vrijeme osvojio šest GS titula. Do danas je ostao prijatelj s njim, ali na Wimbledonu je vidio i njegovu drugu stranu.

"Kada je poslije finala vidio sina i suprugu, briznuo je u plač. Nikad ga niste vidjeli tako emotivnog. Novak je mnogo više od savršene teniske mašine. Našao je i lijepe riječi za pobjednika Alcaraza u veoma teškom trenutku za njega. To dokazuje da je Novak vrhunski sportista u potpunosti", mišljenja je Nijemac.

Becker se suzdržao od slanja utješne poruke svom bivšem "učeniku" i najavio je da će stupiti u kontakt s njim u narednih nekoliko dana kada se emocije slegnu.