Svaku godinu u minusu
23

Srbijanska teniserka očajna zbog slabe zarade: Od tate moram tražiti 50 eura za osnovno

H. H.
Dejana Radanović (Foto: Instagram)
Dejana Radanović (Foto: Instagram)
Srbijanska teniserka Dejana Radanović (27, WTA: 243) govorila je o svojim finansijskim poteškoćama s kojima se suočava kao jedna od niže ranginih igračica koja se tek probija ka vrhu.

Objasnila je da svaku godinu završava u minusu iako su joj ukupni prihodi u teniskoj karijeri prema službenim podacima 202.442 dolara.

"Stalno si u crvenoj zoni. Tenis je sport, fizički i mentalno, šah u pokretu. Toliko stvari ima, stalno si u crvenom, da bi i na kraju bio u minusu. Onda bih se pitala, kao jedna glupa osoba, koliko se iscrpljujem da bih na kraju bila hiljade i hiljade u minusu. Nemam odgovor na pitanje zato što stvarno nema smisla", rekla je Radanović za Novu.rs, dodavši:

"Moj tata je zasad glavni i jedini sponzor. On je moj majstor, nemam ni od odjeće, proteina, opreme. Ja moram tati reći da mi da 100 eura za proteine, 50 eura za osnovne potrebe. Ne bahatim se, već su to osnovne stvari koje sportista mora koristiti da bi se time bavio. Nemamo svoj džeparac, uvijek ovisiš o nekome i moliš nekoga. To je loše i jadno", kazala je.

Lista troškova za vrhunske tenisere i teniserke je ogromna. Tu su putni troškovi kada idu na turnire, smještaj, trenere, opremu, treninge...

"Jedan kolut žica za rekete košta 100 eura, a godišnje ih je potrebno deset. Tu su i avionske karte, oprema, plaćanje hotela po turnirima. Za jedan normalan, prosječan život teniserke, da ne ideš u hotele s pet zvjezdica, osim u Indiji, otprilike treba između 30 i 60-70 hiljada eura. Kad platiš trenera, dvoranu, loptice, terene, troškove na turnirima, torbe... Cifra dođe do 200 hiljada", rekla je srbijanska teniserka.

Za kraj je poručila da su u tenisu uspješni igrači samo ako su u top 100. Oni najbolji također su i najbogatiji, na turnirima se najveći kolači iz nagradnog fonda daju najboljim igračima, dok oni slabiji često skupljaju mrvice.