2:1 u setovima
1

Sousa porazio Bašića u drugom kolu ATP turnira u Maroku

Piše: K. H.
Mirza Bašić (Foto: EPA-EFE)
Mirza Bašić (Foto: EPA-EFE)
Teniser iz Portugala Joao Sousa (ATP: 70.) porazio je bh. tenisera Mirzu Bašića u meču drugog kola ATP turnira iz serije 250 u marokanskom Marrakechu rezultatom 2:1 u setovima (6:3; 3:6; 6:4).

U prvom setu oba tenisera igrala su poprilično sigurno na svoj servis, a ključna razlika napravljena je u drugom gemu kada je Portugalac napravio prvi break na meču, na kraju je servirao sigurno i stigao je do vodstva.

Bašić je napravljenim breakom uzvratio istom mjestom u drugom setu, ali se Sousa vratio u šestom gemu kada je poravnao na 3:3.

Teniser iz BiH je napravio drugi break u osmom gemu kada je stigao u vodstvo od 5:3, a onda je iz treće set lopte stigao do poravnanja u setovima.

U trećem, odlučujućem setu, oba igrača servirala su sjajno i pobjednik je tek odlučen u desetom gemu kada je kod rezultata 5:4 Sousa pravio četvrti break na meču, prvi u trećem setu i stiže do pobjede i plasmana u treće kolo.

Na kraju, Bašić je imao tri asa više od Sousa (6:3), statistika govori da su imali po tri dvostruke greške, a presudio je postotak dobijenih servisa na prvi servis u kojem je Portugalac sa 61 posto bio za nijansu bolji od Bašića (52 posto).