Žestoka sankcija
45

Šok u svijetu tenisa! Donedavno najbolja teniserka svijeta suspendovana na četiri godine

D. P.
Halep je treća teniserka po zaradi u historiji tenisa (Foto: EPA-EFE)
Halep je treća teniserka po zaradi u historiji tenisa (Foto: EPA-EFE)
Slavna rumunska teniserka Simona Halep suspendovana je na četiri godine iz svijeta tenisa zbog korištenja nedozvoljenih supstanci.

Jedna od najboljih teniserki posljednjih godina, koja je bila i prva igračica svijeta od 2017. do 2019. godine, danas je saznala za jednu od najtežih kazni koje se viđaju u svijetu tenisa i zaista rijetko izriču.

Halep (31) je prekršila dva antidoping pravila. Bila je pozitivna na zabranjenu tvar roksadustat, a naknadno joj je potvrđeno da i u njenom sportskom biološkom pasošu ima nepravilnosti.

Roksadustat je tvar koja se legitimno koristi za liječenje anemije, ali je na spisku zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije jer se smatra sredstvom za krvni doping koje povećava hemoglobin i proizvodnju crvenih krvnih zrnca.

Četverogodišnju zabranu objavio je nezavisni sud nakon što su dva dana proučavani dokazi naučnika. Pregledali su 8.000 stranica dokaza, a saslušali su i samu Simonu Halep.

O kakvoj se teniskoj ikoni radi, najbolje govori podatak da je treća u historiji tenisa po zaradi s turnira. Od osvojenih turnira zaradila je više od 40 miliona dolara.

Osvojila je Wimbledon i Roland Garros, kao i još 22 druge WTA titule. Godinama je dominirala svjetskim tenisom. Kako je suspendovana krajem 2022. godine, Halep bi se za tri godine mogla vratiti igranju tenisa kada bude u 35. godini života.