Trinaesta sreća
0

Soderling skinuo prokletstvo Federera

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Trinaest mečeva trebalo je Šveđaninu Robinu Ssderlingu da napokon pobijedi najboljeg tenisera svijeta Rogera Federera. "Izabrao" je lijepi trenutak, četvrtfinale Roland Garrosa.

Nakon dva i pol sata Ssderling je pobijedio 3-6, 6-3, 7-5, 6-4 i tako zaustavio Federera u pokušaju odbrane naslova na pariškoj zemlji. Podsjetimo, prošle godine je Švicarac baš preko švedskih leđa slavio u finalu 6-1, 7-6, 6-4 i tako kompletirao sve četiri krune na Grand Slam turnirima.

Imao je Federer 12-0 u karijeri protiv Ssderlinga prije utorka, ali bilo je evidentno da se Šveđanin strahovito uspinje u formi zadnjih godinu dana, te da će jednom osjetiti i kako je pobijediti Federera.

Krenuo je pomalo sporo Šveđanin u meč, očito još uvijek osjećajući pritisak 12 izgubljenih mečeva. Izgubio je prvi set 6-3, ali se silno podignuo od početka drugog seta i do kraja nije usporio niti malo. Nevjerojatno je što sve Ssderling može pogoditi, pogtovo forhendom, koji je briljantan.

Nakon što je Ssderling dobio drugi set 6-3, kiša je prekinula meč u delikatnom trenutku, kod 5-5 i 30-15 za Federera u trećem setu. Pri povratku na teren Ssderling je uzeo dva gema zaredom i poveo 2-1 u setovima.

Federer nije dugo čekao na odgovor, pa je četvrti set otvorio breakom, koji mu je na kraju malo značio. Ssderling je igrao sve bolje, samopouzdanje mu je bilo maksimalno, pa je nakon vraćenog breaka došao do dvije break-prilike kod 3-3. Te dvije nije iskoristio, ali jest drugu pri rezultatu 4-4 nakon čega je mirno odservirao za jednu od najvećih pobjeda u karijeri.

U polufinalu će Ssderling igrati protiv još jednog tenisera koji briljira na teniskim terenima zadnjih nekoliko mjeseci. Čeh Tomaš Berdych je doslovno pomeo s terena Rusa Mihaila Južnija. Bilo je 6-3, 6-1, 6-2 u meču gdje je Berdych imao dvostruko više direktnih poena (35-16), te čak 12 break-šansi (šest je iskoristio).

Rus je bio "nijemi" promatrač u prvom ulasku Berdycha u polufinale nekog od Grand Slam turnira.

Roland Garros, četvrtfinale (teniseri):

Soderling (5) - Federer (1) 3-6, 6-3, 7-5, 6-4 Berdych (15) - Južnij (11) 6-3, 6-1, 6-2