Roland Garros
0

Söderling okrenuo 1-4 u petom

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Šveđanin Robin Söderling pobijedio je Čileanca Fernanda Gonzaleza u prvom polufinalu Roland Garrosa 6-3, 7-5, 5-7, 4-6, 7-5 nakon 3 sata i 28 minuta igre.

Nevjerojatno dramatičan i iznimno kvalitetan bio je meč u kojem je Gonzalez nadoknadio dva seta zaostatka i poveo s 4-1 u petom setu, ali ipak nije uspio sedmi puta u karijeri dobiti meč u kojem je izgubio prva dva seta! Kada su mnogi pomislili da je Söderling ''na konopcima'', Šveđanin se čudesno vratio i s pet gemova u nizu osigurao plasman u svoj prvi finale na jednom Grand Slam turniru!

Publika na središnjem stadionu u Roland Garrosu doista je mogla uživati u vrhunskom tenisu. Izravni poeni i sjajni udarci su sijevali sa svih strana, uzbuđenja nije manjkalo niti u jednom trenutku, a dramatiku je dodatno uveličao završni preokret Söderlinga koji je dva sata djelovao kao teniser kojem je ovakav meč rutina, a ne najvažniji u životu. Odlično je servirao i nametnuo svoj tempo u razmjenama s osnovne crte. Bio je agresivniji i natjerao Gonzaleza na puno defanzive, a Čileanac nije navikao tako igrati.

Za Gonzaleza je dobro počelo, napravio je break za 2-1 u prvom setu, samo da bi Söderling osvojio četiri gema u nizu, što je bilo dovoljno za prvi set. U drugom je Šveđanin opet više prijetio, ali je Gonzalez ipak izborio set loptu u 10. gemu, i to nakon što je Söderling imao 40-15 na svom servisu. No, izvukao se Šveđanin dobrim prvim servisom, a onda u 11. gemu napravio break koji mu je otvorio i vrata drugog seta.

U trećem je Gonzalez napokon dočekao svoju priliku, nekoliko netipičnih promašaja Söderlinga u 12. gemu koštali su ga gubitka seta. Gonzalez je igrao sve bolje, Šveđanin više nije djelovao tako sigurno. Pogotovo nakon što u prvom gemu nije iskoristio tri break lopte. Gonzalez svoju jedinu u setu je u 10. gemu, čime je izborio ulazak u peti set. Čileanac je napravio novi break u drugom gemu, poveo s 3-0 i 4-1. No, tada mu je, čini se, malo otupjela oštrica udaraca, a Šveđanin je nekako pronašao snagu i opet najbolju igru, veličanstveno je reternirao bekhendom dva puta na iskorištene break lopte, te je izborio servis za meč, u kojem nije imao problema.

Susret je okončao forhend winnerom, ukupno 74. izravnim poenom u meču. Imao ih je 15 više od Gonzaleza, a napravio je i 12 neforsiranih pogrešaka više. Bio je to njihov osmi meč i četvrta pobjeda švedskog tenisera, koji trenutno na rang listi zauzima 25. mjesto. Oba prethodna meča na zemlji dobio je Gonzalez.

Söderling je izborio svoj 10. finale u karijeri, ali prvi na zemljanoj podlozi! Baš na najvećem turniru na zemlji. Drugi polufinale igraju Švicarac Roger Federer i Argentinac Juan Martin del Potro.

Roland Garros, polufinale, teniseri:

Söderling (23) – Gonzalez (12) 6-3, 7-5, 5-7, 4-6, 6-4