Roland Garros
0

Soderling izbacio Nadala

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Šveđanin Robin Soderling, 23. nositelj Roland Garrosa, u četiri seta je svladao najboljeg tenisera svijeta i višestrukog pobjednika u Parizu Španca Rafaela Nadala.

Nakon 3 i pol sata igre u dvoboju osmine finala Soderling je napravio najveće iznenađenje u svijetu tenisa u posljednjih nekoliko godina.

Šveđanin (25) je sa 6-2, 6-7, 6-4 i 7-6 nadigrao prvog nositelja i “Kralja zemlje” nanijevši mu nakon četiri uzastopna osvojena Roland Garrosa prvi poraz na pariškoj zemlji. Do Soderlinga je Nadal imao 31 pobjedu u Parizu zaredom.

Ključ pobjede su njegova 73 winera naspram skromnih 37 Nadala. Španac je imao bolji postotak sevisa, te je načinio dvostruko manje neprisiljenih grešaka (28-59), ali je Šveđanin ipak više toga zabio...

Soderling je iskoristio 5 od 6 prilika za obrat, dok je Nadal realizirao 2 od 4. Za ulazak u polufinale drugog Grand Slam turnira sezone švedski teniser će se boriti s boljim iz ogleda Rusa Nikolaja Davidenka i još jednog Španjolca, Fernanda Verdasca.

U ženskom dijelu turnira poznat je prvi četvrtfinalni par, a to su 1. nositeljica Ruskinja Dinara Safina i 9. nositeljica Bjeloruskinja Victorija Azarenka.

Azarenka je u trećem susretu 4. kola bila bolja od 8. nositeljice Srpkinje Ane Ivanović 6-2, 6-3 realiziravši 6 od 10 prilika za oduzimanje servisa, dok joj je Ivanović pripomogla učinivši 20 neprisiljenih pogrešaka u odnosu na svega 7 Azarenke.

U istom su danu tako ispali i pobjednik i pobjednica prošlogodišnjeg izdanja turnira.

Roland Garros, osmina finala:

teniseri:

Soderling (23) – Nadal (1) 6-2, 6-7(2), 6-4, 7-6(2)

teniserke:

Azarenka (9) – Ivanović (8) 6-2, 6-3