Svijet tenisa u šoku
173

Skandal kakav se ne pamti: U suzama predala meč zbog sramotnog ponašanja protivnice i sutkinje

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Svijet tenisa ne pamti skandal kakav se desio jučer na WTA turniru u Budimpešti na meču između Kineskinje Shuai Zhang i Mađarice Amarisse Kiare Toth.

U 11. gemu prvog seta pri rezultatu 5:5 i 15:15 Zhang je servirala i potom je nakon duge razmjene iz forhenda pogodila samu liniju. Linijski sudija se oglasio i rekao da je lopta otišla u aut. Kineskinja je onda od glavne sutkinje zatražila da siđe i prepravi odluku, a to je bio početak skandala.

Sutkinja je, i pored toga što se jasno vidio trag loptice na liniji, rekla da je lopta bila van terena, što je izazvalo burne reakcije Zhang, 45. teniserke svijeta.

Tada se u čitavu priču umiješala 20-godišnja Mađarica koja je obrisala trag loptice, što se inače čini kada se prizna da je protivnica u pravu, te da je poen pripao njoj. Ipak, Mađarica je podržala glavnu sutkinju i tvrdila je da je lopta bila u autu.

Glavna sutkinja je ipak ostala pri svojoj odluci, što je izazvalo nevjericu na licu Zhang. Kineskinja je zatražila challenge, no sutkinja joj je odbila udovoljiti zahtjevu. Zhang je potom ponovo pokušavala uvjeriti sutkinju da siđe, no s obzirom da je Toth obrisala trag loptice, više nije bilo ni smisla.

Zhang je odbijala da igra, te je čak i supervizorkinja turnira morala doći do terena. Kineskinja se uzalud žalila, te je sutkinja rekla kako je rezultat 30:15 za 548. teniserku svijeta.

Sve je to trajalo skoro pet minuta i Zhang je u potpunosti izgubila kontrolu nad emocijama, te je sjela na klupu. Sutkinja je potom dodijelila gem za Toth koja je povela sa 6:5 a Kineskinja je u suzama predala meč.

No, ni tu nije bilo kraj neviđenom skandalu. Nakon što je Zhang pružila ruku protivnici, Toth je podigla ruke visoko uvis i počela slaviti, te na taj način navukla bijes ljubitelja tenisa.