3:1 u setovima
56

Sjajan meč u finalu Wimbledona: Đoković preokrenuo i stigao do pobjede

K. H.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Srbijanski teniser Novak Đoković pobijedio je Australca Nicka Kyrgiosa u finalu Wimbledona rezultatom 3:1 u setovima (4:6, 6:3, 6:4, 7:6).

Prvi set

Kyrgios je u prvom setu pokazao da je psihički izuzetno spreman za današnji finalni okršaj, a Đokoviću nije dozvolio nijednu break priliku te je gotovo savršeno osvajao gemove na svoj servis.

U pojedinim trenucima igrao je i efektne poteze, tako je i osvojio nekoliko poena, a na kraju mu je za vodstvo u setovima bio dovoljan napravljeni break u petom setu kada je stigao u vodstvo od 3:2.

Nakon toga, servirao je odlično i zadržao te odbranio stečenu prednost, a nakon 31 minute igre došao je u vodstvo u setovima rezultatom 6:4. U prvom setu je Kyrgios napravio čak sedam asova, tri više od Đokovića koji je napravio dvije duple greške.

Drugi set

U drugom setu Đoković je zaigrao mnogo bolje u igri na svoj servis, počeo je bolje "čitati" igru Australca, a iskoristio je to u četvrtom gemu te napravio prvi break na meču i došao u vodstvo od 3:1. Nakon toga, zadržao je koncentraciju, igrao sigurno i ubjedljivo na svoju servu i drugi set riješio u svoju korist rezultatom 6:3.

Imao je Kyrgios šansu u odlučujućem devetom gemu, prednost od 40:0 i još jednu dodatnu četvrtu break loptu, no Đoković je u tim trenucima bio jako smiren i izdržao pritisak te priveo drugi set kraju.

Treći set

U trećem setu su oba tenisera bila izuzetno sigurna u igri na svoj servis, nije bilo break šansi sve do devetog gema kada Đoković koristi prvu priliku, dolazi u vodstvo od 5:4 i u konačnici preokreta u setovima i vodstva od 2:1.

Četvrti set

Četvrti set protekao je u savršenoj igri oba tenisera kada su servirali i nije napravljen nijedan break, a pobjednik je odlučen u tie-breaku.

Tu se bolje snašao Đoković i na kraju je došao do pobjede i osvajanja sedmog Wimbledona u karijeri, odnosno 21. Grand Slam titule.

Time je ostavio Federera iza sebe sa 20. naslova na najvećim teniskim turnirima, dok je najuspješniji Rafael Nadal koji trenutno ima 22 osvojena Grand Slama.