Tenis
0

Sin Andresa Gomeza debitovao u Davis Cupu

Totalsport
Emilio Gomez
Emilio Gomez
Teniseri Ekvadora katastrofalno su prošli u razigravanju za plasman u Svjetsku grupu Davis Cupa. Rumuni su ih na bukureštanskoj zemlji deklasirali 5-0.

Jedan podatak, uprkos činjenici da će se iduće godine takmičiti u Prvoj grupi američke zone, ipak ih može radovati. Posljednji je meč u seriji poraza izgubio 18-godišnji Emilio Gomez, sin legendarnog ekvadorskog tenisera Andresa.

Potomak najboljeg ekvadorskog tenisera svih vremena, najpoznatijeg po osvojenom Roland Garrosu 1990. godine, izgubio je dvoboj protiv Adriana Ungura 6-3, 6-4. Bio je to njegov debitantski nastup u Davis Cupu.

Mladi Emilio, mlađi Gomezov sin, trenutno je 648. teniser na ATP listi, te 361. na listi parova.

"Igram tenis toliko dugo da sam počeo uz Andresa i završavam uz Emilija. Nevjerojatno, proživio sam dvije generacije dinastije Gomez", šalio se 36-godišnji Nicolas Lapentti, drugi najslavniji tenisač iz južnoameričke države, inače Andresov nećak.

"Prije 17 godina, debitovao sam u Davis Cup reprezentaciji uz Andresa Gomeza. Sada Emilio debituje uz mene. Lijepo ga je imati u timu", dodao je nekad šesti teniser svijeta u izjavi uoči dvoboja u Bukureštu, u kojem na kraju nije ni sudjelovao.

Andres Gomez držao je nakon Roland Garrosa 1990., u čijem je finalu nadigrao tada 20-godišnjeg Andrea Agassija, četvrto mjesto ATP liste. Četiri godine ranije bio je najbolji svjetski teniser u parovima. Godine 1986. osvojio je US Open u paru sa Srbinom Slobodanom Živojinovićem, a dvije godine potom i Roland Garros sa Špancem Emilijom Sanchezom. Po njemu je sinu i dao ime.