Optužbe za doping
3

Simon: Glasine o Nadalu širile su se jer je nekima teško zamisliti da je bolji od Federera

H. H.
Francuz smatra da se Nadal ne uklapa u okvire (Foto: EPA-EFE)
Francuz smatra da se Nadal ne uklapa u okvire (Foto: EPA-EFE)
Francuski teniser Gilles Simon vjeruje da su se doping glasine o Rafaelu Nadalu širile jer je mnogima bilo nezamislivo da bi jednog dana mogao biti bolji od Rogera Federera.

U prošlosti se španski teniser dovodio u vezu s Eufemiano Fuentesom, doktorom koji je na kraju završio u zatvoru zbog uloge u doping skandalu koji je uzdrmao Španiju.

Međutim, nikada nisu izneseni dokazi koji povezuju Fuentesa s Nadalom, a francuski teniser Simon vjeruje da su glasine postojale samo da bi se diskreditovalo mišljenje prema kojem bi Nadal na kraju karijere mogao biti uspješniji teniser od Federera.

"Nekima je teško zamisliti da bi Rafael Nadal mogao biti bolji od Rogera Federera", napisao je Gilles Simon u svojoj novoj autobiografiji pod nazivom "This Sport That Makes You Crazy".

Francuz je zatim objasnio da se Nadal ne uklapa u okvire i da se zbog toga špekulisalo da je tokom karijere koristio nedozvoljena sredstva.

"Čak su se širile glasine da je koristio doping. Nadal se jednostavno ne uklapa u okvire. Štaviše, nikad se nije razgovaralo o Federerovoj fizičkoj spremi, po kojoj u malo čemu može zavidjeti Nadalu. Izvanredno je to što je sa 35 godina igrao pet setova u Australiji 2017. godine. Ali, to niko nije primijetio", napisao je Simon koji je trenutno 58. igrač na ATP listi.

Podsjetimo, Nadal je nedavno osvojio Roland Garros i izjednačio se po broju Grand Slam titula s Federerom. Oba tenisera imaju po 20 Grand Slam naslova, a trećeplasirani Novak Đoković je 17 puta bio Grand Slam prvak.