Sjećanje na prijatelja
59

Simbolična majica s brojem 24: "Mamba" Đoković oduševio navijače nakon osvajanja US Opena

K. H.
Novak Đoković nakon osvajanja US Opena
Novak Đoković nakon osvajanja US Opena
Nakon što je osvojio titulu na US Openu, odnosno ukupno 24. Grand Slam naslov u karijeri, Novak Đoković je na ceremoniji dodjele trofeja nosio "Mamba" majicu s brojem 24 u čast tragično preminulog Kobea Bryanta.
Jedan od najboljih košarkaša svih vremena nosio je dres sa brojem 24, a kako je Novak osvojio 24. Grand Slam titulu, odlučio je na ovaj način odati počast bivšem prijatelju i sportskom uzoru.
U izjavi za medije, otkrio je i kako je došao uopšte do ove ideje i ko je sve znao da se sprema za takav potez.

"Pomislio sam da izradim tu majicu ako dobijem šansu da osvojim turnir. Prije sedam dana sam to uradio, nisam podijelio ni s kim, dok nisam zatražio pomoć od svojih ljudi da izradimo majice", otkrio je Đoković pa nastavio:

"Kobe mi je bio blizak prijatelj, pričali smo o pobjedničkom mentalitetu, pogotovo kada sam bio povrijeđen i pokušavao da se vratim - oslanjao sam se na njega. Uvijek je bio tu da pruži podršku na prijateljski način, a ono što mu se desilo, duboko me pogodilo. On je nosio dres sa brojem 24 kada je postao legenda, a ja sam pomislio da bi to bio lijep simbolički gest da mu odam počast."
Nakon što je osvojio US Open, Đoković je četvrti put u karijeri osvojio tri Grand Slama u istoj godini. Ranije je osvojio Australian Open i Roland Garros.