2:1 u setovima
13

Šetkić pobijedio Fayzieva i plasirao se u 2. kolo Challengera u Samarkandu

Piše: D. B.
Aldin Šetkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aldin Šetkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U 1. kolu Challengera u Samarkandu u Uzbekistanu bh. teniser Aldin Šetkić (251. ATP) je pobijedio Uzbekistanca Sanjara Fayzieva s 2:1 u setovima (482. ATP) za plasman u 2. kolo.

Šetkić je loše otvorio meč pa je Fayziev došao do breaka, a potom uz dosta problema odservirao za 2:0. Šetkića je to "probudilo" pa je dobio treći gem, potom napravio break za izjednačenje, a onda spasio tri break lopte prilikom svog servisa i na kraju poveo s 3:2. Prvi set je riješen u tie-breaku gdje je bh. teniser iskoristio drugu set loptu za vodstvo u setovima.

Tokom drugog seta su teniseri držali svoje servise pa se opet igrao tie-break. Ovog puta je uspješniji bio Fayziev te je izjednačio na 1:1 u setovima.

Pobjednik je odlučen u trećem setu, koji je Šetkić dobro počeo sigurnim servisom. Do breaka je i prednosti 3:1 je stigao u četvrtom gemu ne prepustivši Uzbekistanu ni poen, a onda je ponovo dobro servirao za visokih 4:1. Dobrim servisom bez izgubljenog poena uzvratio je Fayziev i smanjio zaostatak. Ipak, Šetkić je nastavio sa sigurnom igrom te je povisio na 5:2 u narednom gemu. Uzbekistanski teniser je morao realizovati servis kako bi ostao u ovom meču, Šetkić ga je pokušavao spriječiti u tome te je dostigao zaostatak 40:0, ali je propustio tri meč lopte pa je gem pripao Fayzievu za 5:3.

Ipak, uslijedila je šansa za Šetkića da svojim servisom riješi meč, što je i učinio. Naš teniser je pobijedio rezultatom 2:1 u setovima, bilo je 7:6/7-4/, 6:7/1-7/, 6:3 nakon nešto više od tri sata igre.

Šetkić će u 2. kolu igrati protiv Tajvanca Tsung-Hua Yanga (240. ATP).