Mouratoglou optimist
13

Serenin trener vjeruje da ona može oboriti rekord: Znamo šta treba promijeniti u igri

E. B.
Serena Williams Patrick Mouratoglou (Foto: EPA-EFE)
Serena Williams Patrick Mouratoglou (Foto: EPA-EFE)
Serena Williams se i pored ranog ispadanja sa Australian Open nada da će uspjeti do kraja karijere postait teniserka s najviše osvojenih Grand Slam turnira, a u to vjeruje i njen trener Patrick Mouratoglou.

Mouratoglou je Serenin trener od 2012. godine i tokom njihove saradnje Williams je osvojila 10 od svoja 23 Grand Slam turnira.

Više od 38-godišnje Williams titula sa Grand Slamova ima samo Margaret Court i to samo jednu više, te nije nerealno da Amerikanka postane po broju titula najbolja teniserka svih vremena.

Nakon što je rodila kćerku u septembru 2017. godine, Serena se vratila na terene samo četiri mejseca nakon poroda i stigla je do četiri finala na Grand Slam turnirima (po dva na Wimbledonu i US Openu), no sva četiri je izgubila.

"Moramo se pomiriti sa činjenicom da Serena ne može na ovaj način osvojiti velike turnire. Znamo da moramo spremiti drugačiju strategiju kako bi ostvarila svoj cilj. Suočili smo se sa realnošću, ona shvata da mora promijeniti pristup kako bi osvojila Grand Slamove. Da ona ne vjeruje u to, ne bi više ni bila na terenu. Da i ja ne vjerujem u to, ne bih ni ja bio njen trener. Promijenit ćemo neke sitne detalje", poručio je 49-godišnji Mouratoglou.

Mouratoglou, koji od 2018. godine trenira i Stefanosa Tsitsipasa, ističe kako je Serena izuzetno motivisana i spremna za obaranje rekorda.

"Mogla se povući sa 23 Grand Slam titule kada je rodila, ali se odlučila na povratak jer znam koliko želi postaviti rekord. Ima 38 godina i niko ne zna koliko će još moći igrati, ali dobar je znak to što je stigla do četiri Grand Slam finala. Samo joj malo nedostaje da ih i počne ponovo osvajati", rekao je Mouratoglou.

Serena Williams je posljednji Grand Slam turnir osvojila 2017. godine, i to Australian Open.