Tenis
0

Serena Williams i Azarenka rutinski do međusobnog finala

Totalsport
Serena Williams (Foto: AFP)
Serena Williams (Foto: AFP)
Serena Williams i Viktoria Azarenka izborile su međusobno finale na teniskom WTA Premier Mandatory turniru koji se ove sedmice igra na rimskoj zemlji.

Prva je finale osigurala prva igračica svijeta Williams, koja je nakon 65 minuta očitala tenisku lekciju ovosedmičnoj rumunskoj senzaciji Simoni Halep. Američka je teniserka pet puta oduzimala servis suparnici iz šest ponuđenih prilika, te u konačnici slavila s uvjerljivih 6-3, 6-0. Rumunka je realizirala tek jednu break-loptu od pet izborenih (sve u prvom setu).

Recimo da je ovo bio drugi međusobni susret dviju teniserki nakon Wimbledona 2011. godine, kada je 10 godina starija (31-21) Williams slavila s 3-6, 6-2, 6-1.

Protivnica aktualnoj broj jedan u finalu bit će bivša broj jedan Viktoria Azarenka, koja je rastužila domaće navijače i slavila protiv Sare Errani sa 6-0, 7-5.

Nakon što je bila apsolutno nemoćna u prvome setu (tri osvojena poena na reternu), Errani je u drugoj dionici proigrala, pa čak i servirala za set pri rezultatu 5-4. Međutim, Bjeloruskinja tada nanovo podiže nivo tenisa i s tri uzastopna gema odnosi pobjedu.

Bit će to 14. međusobni meč mlađe sestre Williams i Azarenke u nedjeljnom finalu, a trenutni je rezultat 11-2 za američku teniserku. Međutim, posljednji je susret, ove sezone u finalu Dohe, dobila treća igračica današnjice u tri seta.

WTA Rim, polufinale:

S. Williams (1) - Halep 6-3, 6-0 Azarenka (3) - Errani (7) 6-0, 7-5