Legendarna teniserka
23

Serena Williams bez WTA rankinga prvi put od 1997. godine

Klix.ba
Serena Williams (Foto: EPA-EFE)
Serena Williams (Foto: EPA-EFE)
Američka teniserka Serena Williams prvi put nakon 1997. godine nema ranking na WTA listi.

Za razliku od njene sestre Venus, Serena nije mnogo igrala tenis prije 16. godine, a prvi put je u glavni žrijeb ušla na Kremlin Cupu u novembru 1997. godine. Sedam dana kasnije je bila u Chicagu gdje je pokazala sav svoj potencijal i talent te je pobijedila tadašnju sedmu teniserku svijeta Mary Pierce i četvrtu s WTA liste Moniku Seleš prije nego je u polufinalu ispala od Lindsay Davenport. Međutim, ti bodovi su bili dovoljni da je pošalju u top 100, a sve ostalo je historija.

Serena je dobila 26 mečeva na Touru 1998. godine, a sezonu je završila među Top 20 teniserki svijeta prvi put u svojoj karijeri. Među deset najboljih se našla u aprilu 1999. godine kada je imala samo 17 godina. Prvi Grand Slam je osvojila u New Yorku čime je krenula na put ka zvijezdama i u narednih 18 godina postala jedna od najboljih teniserki svih vremena.

Williams je provela 219 sedmica na prvom mjestu WTA liste, a na kraju godine je bila vodeća pet puta u periodu od 2002. do 2015. godine. Prvi put se pojavila na WTA listi 20. oktobra 1997. godine te je ostala na njoj sve do ponedjeljka, dakle, punih 20 godina, tri mjeseca i devet dana.

Zbog povreda je iz Top 100 ispala 2006. godine nakon što je odigrala samo četiri turnira te sezone, a slične probleme je imala i 2011. godine kada je pala na 172. mjesto. Ipak tu sezonu je završila na 12. mjestu WTA liste.

Uprkos prorijeđenom rasporedu, Serena je bila teniserka koju je bilo teško pobijediti u posljednjih nekoliko sezona, a svoju 23. Grand Slam titulu je osvojila u Melbourneu prije godinu dana. U aprilu je objavila da je trudna te nije igrala zvanični meč otkako je pobijedila sestru Venus u tom finalu Australian Opena.

Prošlu sezonu je završila kao 22. teniserka svijeta, ali su u ponedjeljak izbrisani svi njeni ranking bodovi te je izgubila ranking na WTA listi prvi put od oktobra 1997. godine. Serena će se vratiti u akciju na nadolazećem Fed Cupu protiv Holandije na domaćem terenu, a na terenu ćemo je vidjeti i tokom Indian Wellsa. Njen cilj je svakako da ostvari što bolji ranking.

Tridesetšestogodišnja Serena je 10 sezona bila konstantno u Top 10 (od 2000. do 2003. potom 2009. i 2010. godine te od 2013. do 2016.), a personifikacija konstantnosti je bila u posljednjih 20 godina te je uvijek davala sve od sebe, posebno kad je to bilo najvažnije.

Williams je još uvijek "gladna" uspjeha i titula uprkos dugoj pauzi pa će biti interesantno gledati je kada se vrati na terene u februaru i martu.