Tenis
232

Senzacija na Wimbledonu: Querrey srušio Đokovića

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Najbolji teniser svijeta i aktuelni vlasnik svih Grand Slam naslova Novak Đoković poražen je od Amerikanca Sama Querreyja u 3. kolu Wimbledona.

Querrey, 41. teniser svijeta, slavio je sa 3:1 u setovima (7:6 /8:6/, 6:1, 3:6, 7:6 /7:5/) i napravio veliku senzaciju!

Ovaj meč je počeo jučer i Qurrey je poveo sa 2:0 u setovima kada je kiša prekinula meč i odgodila ga za danas.

Prvi set je bio poprilično ujednačen, a u jedanaestom gemu Querrey je imao četiri brejk lopte, koje nije iskoristio. Đoković se izvukao, pa se igrao tie-brejk, koji je pripao Amerikancu.

U drugom setu je Querrey igrao sjajno, u četvrtom gemu je oduzeo servis Đokoviću za 3:1. Drugi brejk pravi u šestom gemu za 5:1, a onda dobrim servisom završava drugi set u svoju korist. Potom je počela kiša i meč je pomjeren.

Okršaj je nastavljen danas i Đoković je smanjio na 2:1 u setovima osvojivši treći set sa 6:3. Ipak, vidjelo se da Querrey nije lagan plijen i da njegovi sjajne serve zadaju velike probleme Đokoviću.

U četvrti set je donio ujednačenu igru, a Đoković je imao servis za osvajanje seta kada je napravio brejk za 5:4. Uslijedio je i brejk Querreyja, a onda i po jedan uspješan servis na obje strane.

Tako je set odveden u tie-brejk gdje je Querrey slavio sa 7:5 iako je Đoković na početku tie-brejka imao 2:0 i 3:1.

Ovim porazom Đokovića, prekinuta je nevjerovatna dominacija srbijanskog tenisera koji je još uvijek aktuelni vlasnik svih Grand Slam naslova. Prevedeno u brojeve, Đoković je poražen nakon što je ostvario 30 uzastopnih pobjeda na Grand Slam turnirima koje su mu donijele titule na Wimbledonu, US Openu, Australian Openu i Roland Garrosu.

Također, Đoković će tako propustiti četvrtfinale na Grand Slam turnirima nakon što je na prethodnih 28 Grand Slam turnira svaki put stizao makar do četvrtfinala.

Querry će u osmini finala igrati protiv Nicolasa Mahuta.