Osmina finala
0

Senzacija na Australian Openu: Hyeon Chung porazio Novaka Đokovića

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Srbijanskog tenisera Novaka Đokovića porazio je u osmini finala Australian Opena Južnokorejac Hyeon Chung rezultatom 3:0 (7:6, 7:5, 7:6) u setovima.

Hyeon Chung (58. ATP) je bolje otvorio meč i s dva napravljena breaka u prvom setu stiže u vodstvo od 3:0, ali se Đoković brzo vratio i u desetom gemu drugim napravljenim breakom poravnao rezultat na 5:5. Pobjednik prvog seta odlučen je nakon tie-breaka, a tu se puno bolje snašao Južnokorejac koji je kod vodstva 4:3 osvojio dva poena na Đokovićev servis i došao u mat poziciju iz koje je poveo 1:0 u setovima.

Drugi set počeo je preslikano kao i prvi - vodstvom Chunga od 3:0 u gemovima. Ovaj 21-godišnjak napravio je break u drugom gemu, ali mu je Đoković vratio istom mjerom u sedmom za poravnanje rezultata, a kada su svi očekivali drugi tie-break na meču, Chung koristi prvu break loptu pri vodstvu od 6:5 u gemovima i stiže u vodstvo od 2:0 u setovima.

Neizvjestan meč nastavljen je i u trećem setu, ali za razliku od prva dva, ovdje je Đoković napravio prvi break i stigao u vodstvo od 1:0. Ipak, već u sljedećem gemu Južnokorejac mu je vratio break, a nakon toga, oba tenisera osvojila su po još jedan break i pobjednik trećeg seta opet je morao čekati do tie-breaka.

Tu se opet bolje snašao Chung koji je rezultatom 7:3 u tie-breaku stigao do pobjede u trećem, odlučujućem gemu i plasirao se u četvrtfinale Australian Opena.