Uspješna i van terena
36

Šarapova od 465.000 eura napravila biznis vrijedan 170 miliona, zbog njega trpi žestoke kritike

H. H.
Šarapova sa svojim proizvodima "Šugarpova" (Foto: Instagram)
Šarapova sa svojim proizvodima "Šugarpova" (Foto: Instagram)
Bivša ruska teniserka Marija Šarapova i nakon sjajne teniske karijere nastavila je da zarađuje ogroman novac, a biznis slatkiša koji je pokrenula, omogućio joj je da njena kompanija danas vrijedi nevjerovatnih 170 miliona eura.

Kada je ušla u biznis, Šarapova je uložila oko 460.000 eura, a onda brendirala proizvode pod nazivu "Šugarpova". Od tada, posao cvjeta, a svake godine zaradi oko 18 miliona eura, što je više nego tokom karijere.

"Šugarpova" nudi sve vrste slatkiša i bombona u više od 20 zemalja svijeta, uprkos kritikama koje je dobivala da promoviše nezdravu hranu djeci i mladima.

"To je razumljivo. Ne znam da li je to pošteno, ali razumijem kritike. Ali, jedini način da odgovorim na to je da sam sportista koji zna šta je zdravo, a šta nije za moje tijelo. Biti zdrav je jedan od najvećih prioriteta profesionalnog sportiste. Ali, s druge strane, također znam da svi vole slatkiše, uključujući i mene", rekla je za CNBC.

Zahvaljujući uspjehu "Šugarpove", u Nacionalnoj asocijaciji poslovnih žena Rusije, Šarapova je imenovana za savjetnika preduzetnica i poslovnih žena.

Marija Šarapova već dugo živi u Sjedinjenim Američkim Državama i zaručena je za britanskog milijardera Alexandera Gilkesa, a u svojoj karijeri osvojila sve Grand Slam titule.

Wimbledon je osvojila 2004. godine sa svega 17 godina, a dvije godine kasnije osvojila je i US Open. Australian Open Šarapova je osvojila 2008. godine, a 2012. i 2014. osvajala je Roland Garros. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojila je srebrenu medalju.