Tenis
0

Santoro: "Želim samo dobar meč za oproštaj"

Totalsport
Francuski 36-godišnji teniser Fabrice Santoro priprema se za svoj 20. i posljednji nastup na Roland Garrosu. Bit će to njegov 67. Grand Slam nastup u karijeri.

Santoro je debitovao na Roland Garrosu 1989. godine. Izgubio je u 1. kolu od Amerikanca Davida Wheatona 8-6 peti set, iako je vodio 2-0 u setovima. No, iste godine je osvojio juniorski naslov u Parizu. U finalu protiv Palmera spasio je dvije meč lopte.

Ovaj jedinstveni francuski teniser, koji i forhend i bekhend igra dvoručno, tokom 20 godina profesionalne karijere dobio je mnogo poštovatelja. Njegov način igre, u kojem nikad nije dominirala snaga udarca, često je svojim neuobičajenim stilom izluđivao puno jače protivnike. Amerikanac Pete Sampras nadjenuo mu je nadimak ''čarobnjak'', nakon što ga je 177 centimetara visoki Santoro savladao u Indian Wellsu 2002. godine.

  • U počecima moje karijere su svi govorili da sam netipičan igrač, što sam doživljavao kao zamjerku i prigovor. Međutim, danas ne želim biti ''tipičan'', skrojen od ''istog materijala'' kao i ostali igrači – kaže Santoro.

Za nastupe u Roland Garrosu su vezane brojne zanimljive priče. Dva puta je dogurao do osmine finala, što su mu bila najbolja ostvarenja. Na tom je turniru 2004. godine protiv sunarodnjaka Arnauda Clementa odigrao najduži meč u historiji tenisa. Meč od 6 sati i 33 minute, koji se proteknuo u dva dana, jer ih je prvog dana zaustavio mrak. Santoro je dobio peti set 16-14...

Rado će se sjetiti i 2001. godine, kada je u 3. kolu pobijedio Rusa Marata Safina, tada drugog igrača svijeta. Izgubio je Santoro četvrti set 6-0, ali je u petom Safinu prepustio samo jedan gem...

  • Bio sam tako umoran da sam nakon dva poena u četvrtom setu shvatio da više ne mogu. Trebao mi je odmor. Znao sam da je jedini način da se u četvrom setu odmorim, no, vratio sam se u petom.

Pamti i velika razočaranja u Parizu, poput onog 1993. godine, kada je u 1. kolu izgubio od Japanca Shuza Matsuoke.

  • Tada sam bio 21. na svijetu, u odličnoj formi. No, odigrao sam grozan meč u 1. kolu. Jednostavno se nisam znao nositi sa stresom. Danas uživam jer takvog pritiska više nema.

Uoči posljednjeg nastupa nema velika očekivanja.

  • Ovo je moja zadnja sezona, zadnji Roland Garros i osjećaj da je stiglo vrijeme za okretanje stranice. Uz osjećaj velikog zadovoljstva što sam tu već 20 godina. Nisam niti sanjao da ću izdržati tako dugo.

Letvica očekivanja, dakako, nije postavljena visoko.

  • Idealni scenarij? Prolaz prvog kola i poraz uz jako dobar meč. Ukoliko ću izgubiti uz lošu igru, to će biti noćna mora.

Santoroa, kao što smo spomenuli, mnogi iznimno cijene, poput Rogera Federera ili Andyja Murrayja, koji je često isticao kako mu je Santoro zbog stila igre najdraži igrač.

  • To mi je drago čuti. Smiješno, budući da je Andy rođen 1987. godine. Kada sam ja osvojio juniorski Roland Garros, on je još ''piškio u pijesku''.

Nakon eliminacije na oproštajnom Roland Garrosu, pozorno će i dalje pratiti i gledati ostale. Bit će najveći navijač Rogera Federera.

  • Ukoliko Federer osvoji Roland Garros, bit ću sretan barem koliko i on!