Tenis
0

Sania Mirza protiv miješanja politike u tenis

FENA
Foto: AP; Sania Mirza
Foto: AP; Sania Mirza
Indijka Sania Mirza nada se kako njena odluka da obnovi svoje partnerstvo u dublovima s Izraelkom Shahar Peer na Wibledonu neće izazvati još jednu vjersku oluju.

"Mi igramo tenis, ne dajemo izjave. Ovdje smo samo da igramo tenis i ovdje smo da nastupimo što bolje možemo", izjavila je indijska teniserka broj jedan, javio je Reuters.

"Shahar i ja igramo uporavo kao što smo (Eva) Birnerova i ja igrale French Open, upravo kao što igram s bilo kim u posljednjih šest sedmica. Time ništa ne poručujem", kazala je.

Posljednji put je Mirza, muslimanka, udružila snage s Peer na Japan Openu 2005. godine, u partnerstvu koje je bilo kratkog vijeka.

Pod pritiskom militanata ljutih zbog toga što muslimanka i Jevrejka igraju zajedno, Mirza je zatražila izvjesnu pauzu.

Ona se nada da će njihov drugi juriš na uspjeh biti upamćen više po nastupima na terenu.

"Odrasle smo zajedno. Velike smo prijateljice. I zato kažemo: zašto da ne?", izjavila je Mirza, koja dolazi iz južnog indijskog grada Hyderabada.

"Obje smo toliko sretne što smo pronašle jedna drugu jer imamo igru koja odgovara jedna drugoj. Ja imam dobar forhend a ona ima sjajan bekend. Dobro smo nastupale i ranije. Zaista nam nije stalo da li je ona iz Izraela ili sam ja iz Pakistana. Na kraju krajeva, bitno je ko će dobiti meč ili ne", kazala je Mirza.

Partnerstva u dublovima između muslimanskih i jevrejskih igrača nisu dobro prolazila u prošlosti.

U 2002. Aisamu ul-Haqu zaprijećeno je suspenzijom iz Pakistanskog teniskog saveza kada je nastupio u muškim dublovima na Wimbledonu s Izraelcem Amirom Hadadom.

To partnerstvo donijelo je paru humanitarnu nagradu organizatora muškog teniskog natjecanja, ali Mirza ne želi slično priznanje.

"Ovdje sam da igram tenis a isto tako i ona. To je kraj priče. To nema nikakve veze s bilo čim", kazala je.

Šesnaeste nositeljice igrale su protiv Amerikanke Lise Osterloh i Šveđanke Sofie Anderson u prvom kolu.