Tenis
0

Sanchez-Vicario mora platiti 3,5 miliona eura poreznog duga

Totalsport
Španski je Vrhovni sud potvrdio odluku niže sudske instance iz 2003. godine, kojom je nekad najboljoj svjetskoj teniserki Arantxi Sanchez-Vicario naloženo da mora platiti 3.5 miliona eura poreznog duga.

Danas 39-godišnja Španjolka žalila se na sudsku presudu o utaji poreza. Pokušala je na najvišoj sudskoj instanci ponovno dokazati da je u razdoblju od 1989. do 1993. godine, tokom kojeg se i tereti za izbjegavanje plaćanja poreza, živjela u Andori a ne u Španiji. Iako je u maloj državici na francusko-španskoj granici imala prebivalište, Sud smatra da Katalonka rođena u Barceloni istinski nije živjela u Andori niti je imala takvu namjeru, te tako presudu učinio pravomoćnom.

Tokom svoje igračke karijere Arantxa je od nagrada na turnirima zaradila 11.6 miliona eura. Šestog februara 1995. godine bila je prvorangirana na WTA tabeli.

Osvojila je ukupno 29 naslova u singlu, od čega četiri Grand Slama (tri puta Roland Garros, jednom US Open), dok je po dva puta igrala finale Australian Opena i Wimbledona. Šest je Grand Slam naslova osvojila u ženskim, a četiri u mješovitim parovima.

Nastupajući na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. i Atlanti 1996. godine osvojila je dvije srebrne i dvije bronzane medalje.