Mentalno se oporavio
95

Šaljiva izjava Đokovića nakon osvajanja Wimbledona: Kyrgios je izgubio jer nije htio platiti večeru

K. H.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Srbijanski teniser Novak Đoković bio je vidno oduševljen zbog osvajanja Wimbledona i pobjede protiv Nicka Kyrgiosa u finalu rezultatom 3:1 u setovima, a nakon meča je rekao da mu je ovo bio najbolji mogući poklon za godišnjicu braka sa suprugom Jelenom.

Na početku obraćanja Đoković je pohvalio Kyrgiosa rekavši da će njegovo vrijeme tek doći.

"Nick, vratit ćeš se. Ne samo na Wimbledonu, već i na nekom drugom Grand Slam finalu. Znam da je teško naći riječi utjehe, ali pokazao si zašto jesi jedan od najboljih igrača na svijetu na ovoj podlozi. Sigurno ćeš još mnogo toga pokazati", rekao je Đoković.

Dalje je odgovorio na pitanje o večeri i noćnom izaslu s Kyrgiosom, a koju je trebao platiti onaj teniser koji osvoji Wimbledon.

"Zato je i izgubio. Ne znam da li ćemo to uraditi večeras ili neke druge večeri, ali ovo je sigurno početak jednog prijateljstva. Nisam odmah odgovorio na pitanje o izlasku u noćni klub, žena je bila pored mene. Počnimo s večerom i pićem...", rekao je Đoković.

Nakon toga je rekao da mu se bilo jako teško oporaviti od mentalnog šoka koji je doživio na početku godine uoči Australian Opena.

"Ljudi znaju šta mi se desilo na početku godine. Nisam očekivao da će mi trebati toliko vremena da se vratim, pogotovo emotivno i mentalno. Dosta me iscrpilo sve to što se desilo i što me pratilo u sljedeća tri-četiri mjeseca, a kada je tako, potrebno je strpljenje. Ja uvijek imam vjeru u sebe, a Wimbledon je došao u pravo vrijeme. Najljepši poklon za godišnju braka i godišnjicu rođenja Nikole Tesle", rekao je Đoković, nakon čega je odgovorio na pitanje da li će mu ovaj trofej dati vjetar u leđa da se barem još pet godina profesionalno takmiči:

"Ja želim igrati profesionalni tenis na vrhunskom nivou dokle god mi to tijelo dozvoli i dok god imam motivaciju. I jedno i drugo je trenutno prisutno u meni, a još jedan bitan faktor je da imam podršku svojih najbližih. Život se mijenja, kao i moje tijelo, ali glad za trofejima ostaje ista. Volim vas."

Đoković je današnjom pobjedom došao do osvajanja sedmog Wimbledona u karijeri, odnosno 21. Grand Slam titule. Time je ostavio Federera iza sebe sa 20. naslova na najvećim teniskim turnirima, dok je najuspješniji Rafael Nadal koji trenutno ima 22 osvojena Grand Slama.