Tenis
1.3k

Roland Garros: Fenomenalni Džumhur vodio 2:0 protiv Južnog, Rus predao meč

Piše: D. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur danas je u prvom kolu teniskog turnira Roland Garros u Parizu odmjerio snage sa ruskim teniserom Mihailom Južnim, koji je predao meč nakon što je naš teniser vodio sa 2:0 u setovima.

Džumhur je do breaka u prvom setu došao pri rezultatu 2:2 u gemovima i poveo sa 3:2, a potom iskoristio svoj servis i provisio na 4:2. Drugi break je donio bh. teniseru prednost od 5:2, a onda je nakon svog servisa i 25 minuta igre osvojio prvi set. Bilo je 6:2.

Popularni Džumi je sjajno otvorio drugi set i odmah napravio break te poveo sa 1:0. Međutim, Južni je odmah uzvratio breakom i izjednačio na 1:1. No, Džumhur je ponovo napravio break i poveo sa 2:1, a nakon toga povisio svoje vodstvo na 3:1. Novim breakom je danas odlični Džumhur poveo sa 4:1 protiv Južnog. Naš teniser je bio siguran pri svom servisu te je povisio na 5:1, a zatim je napravio novi break za osvajanje drugog seta rezultatom 6:1, koji je trajao 38 minuta.

Na početku trećeg seta je Južni predao meč Džumhuru, koji je postao prvi bh. teniser u historiji, koji će zaigrati u 2. kolu Roland Garrosa.

Južni bio osmi igrač svijeta, nastupio je u 21 finalu ATP turnira i osvojio 10 trofera. Rus je pobjeđivao i velika imena u svijetu tenisa poput Novaka Đokovića, kojeg je savladao tri puta, kao i Rafaela Nadala, protiv kojeg je slavio četiri puta.

Džumhur će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz duela Ivo Karlović - Marcos Baghdatis.

Roland Garros, 1. kolo:

Damir Džumhur - Mihael Južni, 2:0 (6:2, 6:1), Južni predao