Godine im ne mogu ništa
36

Roger Federer traži prvu pobjedu u karijeri protiv Rafaela Nadala na Roland Garrosu

Klix.ba
Rafael Nadal i Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Rafael Nadal i Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Španac Rafael Nadal i Švicarac Roger Federer sastat će se danas u Parizu gdje će jedan protiv drugog igrati polufinale Roland Garrosa.

Iako su brojni analitičari ranije pisali da će zaljubljenici u ovaj sport teško više ikada vidjeti okršaj Nadala i Federera na šljaci, Federer je nakon tri godine odsustva odlučio uvrstiti turnire na zemlji u svoj godišnji kalendar i njegovi dosadašnji rezultati pokazatelj su da uopće nije pogriješio.

Federer je napokon počeo igrati na šljaci na svom najvišem nivou, ali u polufinalu ga čeka najteža moguća prepreka - "Kralj šljake" Rafael Nadal, kojeg na Roland Garrosu nikada u svojoj karijeri nije pobijedio.

Posljednji duel ova dva tenisera u Parizu su imala 2011. godine kada je Nadal u finalu bio bolji rezultatom 3:1 u setovima, a u dosadašnjih 15 okršaja na ovoj podlozi znatno bolji je Španac koji je ostvario 13 pobjeda.

Kada je riječ o međusobnim duelima, Federer je slavio u posljednjih pet susreta, svi su odigrani na betonu, ali današnji susret možda je i posljednja prilika da Švicarac savlada Nadala u Parizu i tako prekine njegovu potpunu dominaciju na ovom Grand Slamu.

Susret između Nadala i Federera počinje u 12:50 sati.