Zbog klimatskih promjena
14

Roger Federer odgovorio na kritiku mlade aktivistice Grete Thunberg

F. Z.
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Najuspješniji teniser svijeta svih vremena Roger Federer odgovorio je na kritiku mladoj aktivistici Greti Thunberg koja se istaknula u borbi mladih protiv klimatskih promjena.
Greta je uputila kritiku Federeru zbog njegove uloge ambasadora bankarskog giganta Credit Suisse. Ovaj bankarski gigant jedan je od najvećih investitora u kompanije koje koriste fosilna goriva koja su veliki zagađivači zraka.

Thunberg je na Twitteru podijelila objavu u kojoj se navodi da je Credit Suisse od 2016. godine potrošio 57 milijardi dolara na kompanije koje koriste fosilna goriva, uz poruku "Rogere probudi se".

Nije se dugo čekalo da se oglasi i Federer, a Švicarac je poručio da poštuje i podržava pokret mladih koji je usmjeren prema borbi protiv klimatskih promjena.

"Jako ozbiljno shvatam utjecaj i opasnosti klimatskih promjena, posebno nakon što je moja porodica stigla u Australiju koju su pogodili strahoviti požari. Kao otac četvero djece i neko ko podržava univerzalno obrazovanje, izuzetno poštujem pokret mladih usmjeren prema borbi protiv klimatskih promjena. Jako sam zahvalan mladim ljudima što nas tjeraju da razmišljamo i preisputujemo svoje ponašanje i odluke. Dugujemo im barem da ih saslušamo. Posebno sam zahvalan na podsjetniku o vlastitim odgovornostima i u budućnosti ću iskoristiti svoju privilegiranu poziciju kako bih se bolje upoznao s aktivnostima svojih sponzora", poručio je Federer.

Odgovor je stigao i iz Credit Suissea.

"Borba protiv klimatskih promjena je važna, poštujemo slobodu mišljenja kao temeljno demokratsko pravo. Međutim, nećemo dozvoliti protuzakonite napade na naše klijente i zaposlenike neovisno o kome se radi i s kojom svrhom", poručili su.