ATP Washington
0

Roddick bolji od Karlovića

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Amerikanac Andy Roddick pobijedio je hrvatskog tenisera Ivu Karlovića u dva tie-breaka u četvrtfinalu ATP turnira u Washingtonu na kojem je Roddick već tri puta bio pobjednik.

U prvom tie-breaku Roddick je bio bolji sa 7-4, a u drugom sa 7-5. Bio je to šesti susret ove dvojice tenisera, a čak treći u Wasgingtonu. Prethodna dva na ovom turniru odigrali su 2005. u četvrtfinalu i prije dvije godine u polufinalu. Sva tri je dobio Roddick koji ukupno ima 5-1 u pobjedama protiv Karlovića. Ovo je bio već četvrti od njihovih šest mečeva, te treći u nizu, koji Roddick dobiva s istim rezultatom 7-6, 7-6.

Na pitanje zbog čega je Roddick dobio oba tie-breaka, te zadnjih šest u međusobnim susretima, Karlović je rekao:

  • To je jednostavno, imao je više sreće.

Roddick ove godine ima najbolji omjer u tie-breakovima na Touru, dobio ih je 29, izgubio samo šest.

  • U situacijama 30-30, ili na izjednačenju, ili u tie-breaku, uspijevam se nametnuti i osjećam se siguran u svoje udarce, a to je dobar znak - kaže Roddick, kojem je ovo bila 501. pobjeda u karijeri. U četvrtak je postao 36. igrač koji je kao profesionalac uspio stići do 500 pobjeda.

Ipak, ovaj meč razlikovao se od prethodnih koje su odigrali Roddick i Karlović po tome što je hrvatski teniser u oba seta imao break prednosti! U prvom je breaknuo za 3-1 i poveo 4-1, ali je u sedmom gemu, u kojem, posve netipično za njega, nije pogodio niti jedan prvi servis, ostao bez breaka prednosti. U drugom setu je Karlović oduzeo Roddicku početni udarac odmah u prvom gemu, a izgubio svoj u četvrtom, u kojem je skupo platio cijenu dvije dvostruke pogreške.

Karlović je dobro igrao, ali ga je, pogotovo, u prvom setu, izdalo njegovo najjače oružje, servis, ubacio ih je u prvom setu samo 49%, u drugom setu je bio na 68%, no, nije bio uobičajeno razoran i učinkovit na servisu. Zabio je 13 asova, ispod svog prosjeka za meč u dva tie-breaka.

U prvom tie-breaku je Karlović promašio dva voleja nakon drugih servisa. Vratio je jedan mini-break zaostatka, ali je Roddick iskoristio drugu set loptu sa servisom za 7-4. U drugom tie-breaku je odlučio samo jedan Karlovićev izgubljen servis, kod rezultata 3-3, opet je u pitanju bio promašen volej.

Roddick, kojem je ovo prvi turnir nakon nesretnog poraza u finalu Wimbledona od Rogera Federera, igrat će u polufinalu protiv sunarodnjaka Johna Isnera, koji je bio bolji od osmog nositelja, Čeha Tomaša Berdycha 6-3, 6-7(10), 6-2.

Južnoamerički teniseri Fernando Gonzalez iz Čilea i Argentinac Juan Martin del Potro igrat će međusobno u polufinalu u donjem dijelu ždrijeba. Gonzalez je u prvom četvrtfinalu svladao Nijemca Tommyja Haasa 7-5, 6-4 nakon jednog sata i 23 minute igre. Juan Martin del Potro, drugi nositelj turnira, prošao je u polufinale bez borbe, budući da mu je Šveđanin Robin Söderling predao meč zbog ozljede desnog lakta.

ATP Washington, četvrtfinale:

Roddick (1) - Karlović (11) 7-6(4), 7-6(5)

Isner - Berdych (8) 6-3, 6-7(10), 6-2

Gonzalez (4) – Haas (10) 7-5, 6-4

Del Potro (2) – Söderling, predaja Söderlinga bez borbe