Žele jedinstvo
101

Raskol u svijetu tenisa: Federer i Nadal digli glas protiv Đokovićeve unije

N. K.
Federer i Nadal (Foto: EPA-EFE)
Federer i Nadal (Foto: EPA-EFE)
Španski teniser Rafael Nadal i Švicarac Roger Federer javno su se usprotivili kreiranju nove unije tenisera pod nazivom "Professional Tennis Players Association" (PTPA) s Novakom Đokovićem i Vašekom Pospišilom na čelu.

"Svijet trenutno proživljava tešku i komplikovanu situaciju. Lično vjerujem da su ovo vremena u kojima trebamo biti mirni i svi raditi i vuči u istom smjeru. Vrijeme je za jedinstvo, ne za razdor. Ovo su trenuci kada se velike stvari mogu postići dokle god je svijet tenisa ujedinjen. Svi mi, igrači, turniri i vladajuća tijela moramo raditi zajedno. Imamo veći problem i razdor definitivno nije rješenje", napisao je Nadal na Twitteru, a brzo ga je replicirao Federer.

"Slažem se sa Rafom. Ovo su nesigurna vremena i ključno je ostati ujedinjen i kao i igrači i kao sportisti i ići naprijed", poručio je Federer.

Podsjetimo, neki od najboljih tenisera svijeta, predvođeni Đokovićem odlučili su da se odvoje od ATP-a i osnuju novo udruženje igrača.

Ideja je da udruženje ponese naziv Asocijacija profesionalnih tenisera (Professional Tennis Players Association), a da zastupa interese najboljih 500 igrača u singlu i 200 u dublu.

Cilj nije da se zamijeni ATP, već da se oformi struktura koja će pružiti podršku igračima, a koja će se baviti pravilima ATP, podjelom zarade, disciplinskim mjerama, zdravstvenim osiguranjem, penzionim fondom...

Na ovaj korak teniseri su se odlučili jer smatraju da Vijeće igrača ATP nema dovoljan uticaj.