Tenis
2k

Raonić prejak za Džumhura, ali Miami ostaje upisan na zlatnim stranicama bh. tenisa

Piše: O. T.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Najbolji bh. teniser nije uspio napraviti novu senzaciju. Nakon tri vezana meča koji se bez imalo ustručavanja mogu okarakterizirati "mečevima karijere" jednostavno nije bilo snage za još jedno poglavlje bajke. U osmini finala ATP turnira u Miamiju Damir Džumhur je sa 2:0 u setovima (6:0, 6:3) poražen od Miloša Raonića.

Nakon što je srušio Argentinca Leonarda Mayera, 41. tenisera svijeta, te iza sebe ostavio giganta Rafaela Nadala iz Španije koji je peti teniser svijeta i Mihaila Kukuškina iz Kazahstana koji sjedi na 90. mjestu ATP rang-liste, Džumhur je pao protiv Miloša Raonića, diva rođenog u Podgorici, a odraslog u Kanadi.

Čak 21 centimetar viši Raonić (1.96 cm) bio je - prejak. Ali, sasvim shvatljivo. Džumhur je iza sebe imao tri meča karijere, a Raonić predigru na koju je navikao... Jer, Raonić je teniser kojeg tek polufinala zadovoljavaju. U Australian Openu zapeo je upravo u polufinalu, dok je prije devet dana igrao finale Indian Wellsa. Porazili su ga Andy Murray i, znate već ko slavi u finalima, Novak Đoković.

Prvi set završen je za 20 minuta i pisalo je 6:0 za Raonića. Detaljnija analiza nije potrebna. Našem teniseru nije išlo tako da nije mogao kazniti ni greške koje je pravio Kanađanin.

U drugom setu Damir je prvi gem osvojio kada je izjednačio na 1:1, a onda je uslijedio novi uragan Raonića koji je poveo sa 4:1. Džumhur se vratio na 4:2 odličnim servisom bez da dozvoli ijedan poen protivniku. Ipak, skoro svu neizvjesnost meča odnosi novi Raonićev gem za 5:2. Džumhur je servirao za ostanak u meču i ponovo je rutinski odradio servis, te se vratio na 5:3. Ali, onda je Raonić ponovo pokazao kakav servis ima - u jednom momentu je Damira natjerao da se skloni - i slavio je sa 6:3 u setu, odnosno 2:0 u meču.

Kraj priče u Miamiju. Priče koja je ispisana zlatnim slovima. Damir Džumhur je na prestižnom turniru u Miamiju bio među 16 najboljih tenisra svijeta. Bio je tamo gdje nisu dogurali John Isner, Stan Wawrinka, Marin Čilić, Viktor Troicki i Rafael Nadal.

Kao 94. teniser svijeta Džumhur je "otškrinuo" vrata elite svjetskog tenisa, podigao je ljetvicu i prišao mjestu na ATP rang-listi na kojem se otvaraju i vrata Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Ako se po jutru poznaje dan...