U četiri seta
39

Rafael Nadal savladao Nicka Kyrgiosa i izborio četvrtfinale Australian Opena

F. Z.
Rafael Nadal (Foto: EPA-EFE)
Rafael Nadal (Foto: EPA-EFE)
Prvi teniser svijeta Rafael Nadal pobijedio je u osmini finala Australian Opena domaćeg tenisera Nicka Kyrgiosa rezultatom 3:1, po setovima 6:3, 3:6, 7:6 (6) i 7:6 (4).
Meč je počeo emotivnim izlaskom Kyrgiosa. Australac se pojavio na terenu sa suzama u očima i u dresu Kobea Bryanta s brojem osam, a u dresu je odradio i zagrijavanje prije meča.

Prvi set Nadal je riješio u svoju korist rezultatom 6:3, a jedni break vidjeli smo u četvrtom gemu. To su bile i jedine break prilike u prvom setu. Drugi set je u svoju korist riješio Australac rezultatom 6:3, a zanimljivo da je jedini break opet viđen u četvrtom gemu.

Treći set ovog izuzetno zanimljivog meča otišao je u tie-break. Oba tenisera zadržala su svoj servis u svih 12 gemova. Uspješniji u tie-breaku bio je Nadal rezultatom 8:6.

Nadal je već u trećem gemu četvrtog seta napravio break i čuvao je prednost sve do desetog, a onda se Kyrgios vratio i oduzeo servis Špancu za 5:5. Imao je potom Nadal dvije break lopte na servis Australca, ali je Kyrgios spasio obje i potvrdio break. U tie-breaku ipak je uspješniji bio Španac i slavio je rezultatom 7:4.