Nije sujevjerje
28

Rafael Nadal otkrio razlog jednog od svojih najpoznatijih tikova

E. B.
Rafael Nadal je, osim po umijeću na teniskim terenima, poznat i po mnogim potezima koje radi tokom meča u pripremi za dešavanja na terenu.

Od dvadesetak rituala najpoznatiji su oni koje izvodi prilikom servisa (šorc, nos, kosa), prelaženje linija desnom nogom, te raspored flašica s vodom.

Pred početak Australian Opena najbolji teniser svijeta je odgovarao na pitanja novinara, a osim samog turnira najzanimljivije je bilo pitanje vezano za raspoređivanje flašica.

Nadalu flašice uvijek moraju biti na identičnom mjestu, etiketa mora biti okrenuta pod tačnim uglom, a više puta je priznao da to radi po automatizmu.

U autobiografiji "Rafa: Moja priča" je napisao da ih pažljivo stavlja sa lijeve strane, dijagonalno prema terenu.

"Neko smatra da je to sujevjerje, ali nije. Da je sujevjerje, zar bih to stalno radio bez obzira na to da li pobjeđujem ili gubim?", napisao je Rafa u knjizi koja je izdata 2011. godine.

"Svaki put ih poredam isto jer se tako mogu skoncentrisati na igru. Ako flašice ne bi bile namještene kako treba, onda bih pauzu između poena koristio da mislim o njima, a ne o igri", iskren je bio Nadal na konferenciji za medije.

Nadal je također dodao da u karijeri nije slomio nijedan reket.

"Kada sam počinjao trenirati, porodica mi nije dozvoljavala da lomim rekete. Uostalom, kada bih slomio reket, to bi značilo da nemam kontrolu nad svojim emocijama, a to nije dobro", poručio je Nadal.

Španac će u prvom kolu Australian Opena igrati protiv Huge Delliena.