ATP Los Angeles
0

Querrey bolji od Murrayja u finalu

Totalsport
Sam Querrey (Foto: AFP)
Sam Querrey (Foto: AFP)
Drugi nositelj, Amerikanac Sam Querrey, odbranio je naslov pobjednika ATP turnira u Los Angelesu. Spasivši meč-loptu, u finalu je pobijedio prvog nositelja, Britanca Andyja Murrayja 5-7, 7-6(2), 6-3.

Andy Murray, koji je ranije prošle sedmice objavio prekid saradnje s trenerom Milesom Maclaganom, a vjerovatno se do US Opena neće znati ime njegovog nasljednika, bio je na poen blizu od osvajanja prvog ATP turnira ove godine, Imao je set i 5-4 u drugom, kada je izborio meč-loptu. No, izbacio je bekhend u aut, a novu pravu priliku nije dobio.

Querrey je glatko dobio tie-break drugog seta, a u trećem je oduzeo servis škotskom teniseru u šestom gemu. Zadnju šansu za povratak Murray je propustio kada je Amerikanac servirao za meč pri vodstvu 5-3. Prvi nositelj stigao je do break-lopte, ali se Querrey spasio dobrom igrom.

Tako je Amerikanac prošao vrlo trnoviti put do odbrane naslova. Podsjećamo, i u polufinalu protiv Srbina Janka Tipsarevića je spasio jednu meč loptu, a Tipsarević je, nakon osvojenog prvog seta, propustio vodstvo 5-1 u tie-breaku drugog seta.

Querrey je osvojio već četvrti turnir ove godine (Memphis, Beograd, Queen's Club), a šesti u karijeri. U Los Angelesu je postao prvi teniser nakon sunarodnjaka Andrea Agassija (2001. i 2002. godine) koji je spojio dva naslova. Murrayja je savladao prvi puta u petom pokušaju. U prethodna četiri meča nije uhvatio nijedan set.

Murrayju je ovo bilo drugo finale sezone, nakon Australian Opena. Oba je izgubio, te je ostao na 14 osvojenih turnira u karijeri.

ATP Los Angeles, finale:

Querrey (2) – Murray (1) 5-7, 7-6(2), 6-3