Tenis
49

Pružio dobar otpor Belgijancu: Damir Džumhur ispao u drugom kolu Australian Opena od Davida Goffina

Piše: E. B.
Damir Džumhur je pružio dobar otpor (Foto: EPA)
Damir Džumhur je izgubio u drugom kolu Australian Opena od Davida Goffina sa 3:1 u setovima. Belgijanac je slavio sa 6:4, 0:6, 6:4, 6:2 nakon dva sata i 40 minuta igre.

Početak susreta je kasnio zbog kiše nešto više od sat vremena, te su teniseri izašli na teren iza podneva po lokalnom vremenu.

Prvi set počeo je idealno za našeg najboljeg tenisera. Odmah je napravio break u prvom Goffinovom servis-gameu, a zatim ga i potvrdio za 2:0.

Potom je u pauzi između drugog i trećeg gamea uslijedio trominutni prekid zbog toga što je ptica doletjela na teren i to kao da je poremetilo Džumhurovu koncentraciju.

U trećem gameu imao je tri break lopte, no nije ih uspio iskoristiti, da bi potom Goffin napravio break na Džumhurov servis za 2:2 ne dozvolivši našem teniseru nijedan poen.

Goffin potom uzima još dva naredna gamea za 5:2. Džumhur konačno uzima game na svoj servis, a potom pravi novi break u devetom gameu i smanjuje prednost Belgijanca na 5:4. No, Goffin koristi prvu set loptu na Džumhurov servis i prvi set rješava u svoju korist rezultatom 6:4.

U drugom setu popularni Džumi je zaigrao na vrhunskom nivou i sa tri breaka riješio drugi set u svoju korist sa ubjedljivih 6:0. Goffin nije imao nikakvo rješenje za igru našeg najboljeg tenisera.

Treći set bio je obilježen breakovima. Prva tri gamea su završena breakovima, da bi Džumhur prvi sačuvao svoj servis i poveo sa 3:1. Potom Damir pravi još jedan break za 4:1 i činilo se da će se situacija u trećem setu razvijati isto kao i u drugom.

No Belgijanac se nije predavao i dobio narednih pet gameova uz tri breaka, te tako osvojio set sa 6:4.

Na početku četvrtog, ispostavit će se posljednjeg, seta oba tenisera su čuvala svoje servise do četvrtog gamea, kada Goffin pravi break nakon treće break lopte i to je, ispostavit će se, bio ključni momenat koji je odlučio četvrti set, a samim tim i meč.

Do kraja je Goffin na svoja dva servisa izgubio samo jedan poen, a na Džumhurov servis je u osmom gameu iskoristio drugu meč loptu i zasluženo slavio sa 6:2.