Tenis
1

Proširenje Roland Garrosa gotovo do 2018., troškovi 340 miliona eura

Totalsport
Proširenje Roland Garrosa, doma French Opena, drugog teniskog Grand Slam turnira sezone, bit će završeno 2018. godine, godinu dana kasnije od originalnog plana.

Informaciju je ponudio Jean Gachassin, predsjednik Francuskog teniskog saveza. Bivši reprezentativac u ragbiju dodao je kako se troškovi izgradnje sada procjenjuju na 340 miliona eura, dok je izvorna procjena iznosila 273 miliona eura.

Roland Garros, teniski kompleks izgrađen 1928. godine i imenovan po poznatom francuskom avijatičaru, nalazi se u sendviču između parka Bois de Boulogne i stambenog dijela na zapadnoj periferiji Pariza.

S obzirom na sve veću popularnost Grand Slam turnira u Parizu, koji se svake godine održava krajem maja i početkom juna, prostor u Roland Garrosu je postajao sve veći problem. Prema trenutnom planu, izrađenom 2009. godine, organizatori planiraju povećati površinu teniskog kompleksa od 8,5 hektara na 12.5 hektara. Dio tog plana uključuje izgradnju pomoćnog krova i reflektora na centralnom stadionu Philippe Chatrier, kao i izgradnju još jednom "showcourt" igrališta, također s pomičnim krovom, u istočnom dijelu kluba.

Kada taj plan bude realiziran, tri od četiri Grand Slam turnira, Australian Open, Wimbledon i French Open, imat će pomični krov na centralnom stadionu, ostavljajući US Open kao iznimku.