U 91. godini
43

Preminuo je Nick Bollettieri, jedan od najvećih teniskih trenera svih vremena

K. H.
Foto: Eurosport/Twitter
Foto: Eurosport/Twitter
Legendarni teniski trener Nick Bollettieri preminuo je u 91. godini, a američki mediji pišu da je umro nakon duge i teške bolesti.

Bollettieri se smatra jednim od najvećih teniskih trenera svih vremena, a njegov pristup ovom sportu uveliko je promijenio tok treniranja i kroz njegovu akademiju, koju je otvorio na Floridi, prošla su neka velika teniska imena.

Američki mediji navode da su kroz "njegove ruke" prošli: Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seles, Mary Pierce, Maria Šarapova, Venus Williams, Serena Williams, Martina Hingis, Daniela Hantuchová, Jelena Janković, Nicole Vaidišova, Sabine Lisicki, Sara Errani, Tommy Haas, Max Mirnyi, Xavier Malisse,Anna Kournikova, Marcelo Ríos i Kei Nishikori.
Što se tiče spomenute akademije, otvorio ju je 1978. godine, a bio je to prvi teniski internat u svijetu i ujedno je označio revoluciju u ovom sportu.
Govorio je, navodi se, da treneri ne pokušavaju oblikovati igrače u ono što žele biti te da je potrebno prilagoditi rad igrača s njegovim vizijama, talentom i ličnošću.