Drugi međusobni meč
34

Polufinale Indian Wellsa: Može li nadolazeća zvijezda Ćorić zaustaviti velikog Federera

Piše: O. T.
Ćorić (lijevo) i Federer su se jedini put susreli u Dubaiju prije tri godine. (Foto: EPA-EFE)
Ćorić (lijevo) i Federer su se jedini put susreli u Dubaiju prije tri godine. (Foto: EPA-EFE)
Najveći teniser svih vremena Roger Federer (36) u polufinalu Mastersa u Indian Wellsu očekuje duel protiv nadolazeće zvijezde svjetskog tenisa Borne Ćorića (21), drugog najboljeg tenisera Hrvatske. Ovo će biti njihov drugi međusobni meč, a počinje u 19:00 sati po našem računanju vremena.

Okršaj Federera (1. ATP) i Ćorića (49. ATP) je interesantan iz više razloga. Osim ogromne razlike u godinama (Federer je čak 15 godina stariji) koja privlači pažnju i kada renome protivnika nije naročito važan, meč je interesantan zbog činjenice da je Federer sve bliži kraju karijere koja ga svrstava na mjesto najboljeg tenisera svih vremena, dok je Ćorić na početku karijere koja obećava zaista mnogo.

Dodatnu draž ovom meču nudi podatak da je Federer sezonu otvorio sa čak 16 pobjeda u 16 mečeva i time je izjednačio svoje najbolje ostvaranje sezone u karijeri. Isti učinak imao je na startu 2006. godine, a tada je imao samo 24 godine. Ovaj uspjeh dodatno pokazuje njegovu veličinu pošto će Federer 8. avgusta proslaviti 37. rođendan. U Federerovoj namjeri da nadmaši svoj rekord, šansu da ga zaustavi ima Ćorić.

Ćorić je pobjedom nad Kevinom Andersonom, devetim teniserom svijeta, postao prvi nenositelj koji je stigao do polufinala Inidan Wellsa nakon sedam godina. Od svih hrvatski tenisera, Ćorić je najmlađi hrvatski teniser nakon Gorana Ivaniševića koji je izborio polufinale nekog mastersa.

Federer i Ćorić su do sada odigrali samo jedan međusobni meč, a taj meč je odigran prije tri godine u Dubaiju kad je Federer slavio s 2:0 u setovima.

U drugom polufinalnom meču sastaju se Kanađanin Miloš Raonić (38. ATP) i Argentinac Juan-Martin Del Potro (8. ATP), a njihov meč počinje u 20:30 sati.