Ko je favorit?
12

Počinje US Open: Velika četvorka konačno učestvuje na Grand Slamu, Džumhur protiv Lajovića

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
US Open broji svoje 138. izdanje, a na ovom, četvrtom i posljednjem po redu Grand Slamu u godini, konačno će nastupiti Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković i Andy Murray. Tako je ovo prvi Grand Slam u godini u kojem će nastupiti velika četvorka. Bosna i Hercegovina ima dva predstavnika na ovom turniru, a to su Damir Džumhur i Mirza Bašić.

Prognoze kažu da su prvi favoriti US Opena Novak Đoković i Rafael Nadal. Kada je riječ o favoritima, bira se između ta dva imena.

Đoković je od Grand Slam turnira u ovoj godini osvojio Wimbledon, Nadalu je po navici pripao Roland Garros, a podsjetit ćemo se da je prvi Grand Slam u godini Australian Open osvojio veliki Roger Federer.

Srbijanski teniser Đoković prije sedam dana osvojio je Masters u Cincinnatiju i postao jedini teniser sa svih devet mastersa, što je ogroman uspjeh. Upravo takav uspjeh zajedno s osvojenim Wimbledonom pokazuju da se Đoković vratio na sami vrh i da je opet onaj stari.

Ipak, mnogo toga će ovisiti i o Nadalu i o Federeru, a vidjet ćemo koliko može i Andy Murray koji se mučio s povredama.

Na trenutnoj rang-listi prvi teniser svijeta je Nadal, a slijede ga Federer i Juan Martin del Potro. Đoković je na šestom mjestu. Murray je 382. teniser svijeta trenutno.

BiH će imati dva predstavnika na US Openu. Damir Džumhur kao 27. teniser svijeta igra protiv Dušana Lajovića iz Srbije, 62. tenisera svijeta.

Džumhur je postavljen za 24. nosioca u New Yorku, a brani 90 bodova sa prošlogodišnjeg turnira kada je došao do trećeg kola. Ovo će biti prvi međusobni meč Džumhura i Lajovića, a pobjednik će u drugom kolu igrati s boljim iz duela Cameron Norrie (Velika Britanija) - Jordan Thompson (Australija).

Drugi bh. teniser Mirza Bašić (81. ATP) na startu US Opena igrat će protiv devetog nosioca Austrijanca Dominika Thiema (9. ATP). Bašić i Thiem također se dosad nisu sastajali. Pobjednik tog meča u drugom kolu će igrati protiv boljeg iz duela Denis Istomin (Uzbekistan) - Steve Johnson (SAD).

Kada je riječ o ženama, prvi favorit je Simona Halep, prva teniserka svijeta i osvajačica ovogodišnjeg Roland Garrosa. Osvajanje Roland Garrosa ujedno je i osvajanje prvog Grand Slama u karijeri rumunske teniserke koja bi mogla povećati broj osvojenih Grand Slamova u svojoj biografiji.

Ipak, ako želi do finala Halep će vjerovatno na tom putu morati igrati protiv Serene ili Venus Williams, a onda i protiv Karoline Pliskove, Garbiñe Muguruze ili Ash Barty.