Nagradni fond 57 miliona
22

Počinje US Open: Đoković u borbi za 17. Grand Slam titulu, Benchetrid prva prepreka za Džumhura

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
US Open zvanično počinje danas mečevima 1. kola, a na teren će izaći i najbolji bh. teniser Damir Džumhur.

Titulu na US Openu u muškoj konkurenciji brani najbolji teniser svijeta Novak Đoković, a u ženskoj je tu Japanka Naomi Osaka. Đoković kreće u borbu za svoju 17. Grand Slam titulu, a u prvom kolu će igrati protiv Španca Roberta Carballesa Baene (76. ATP).

Najbolja teniserka svijeta Naomi Osaka će u 1. kolu odmjeriti snage s Ruskinjom Annom Blinkovom (84. WTA), ali se taj meč igra u utorak. Istog dana se očekuje i duel starih rivalki Serene Williams (8. WTA) i Marije Šarapove (87. WTA).

Drugi teniser svijeta, Španac Rafael Nadal, u 1. kolu će igrati protiv 60. igrača svijeta, Australca Johna Millmana.

Večeras očekujemo i nastup našeg Damira Džumhura (99. ATP), koji će za protivnika imati kvalifikanta Elliota Benchetrida (227. ATP) iz Francuske.

Britanci su razočarani što u singlu neće nastupiti Andy Murray, koji je tu odluku donio zbog operacije obavljene u januaru. On je trenutno fokusiran više na dublove.

Rekorde u posljednjem Grand Slamu sezone "ganjaju" legende svjetskog tenisa, Švicarac Roger Federer i Amerikanka Serena Williams. Tridesetosmogodišnji Federer je u borbi za osmu titulu u singlu na US Openu čime bi postao najstariji šampion u historiji turnira. Tridesetsedmogodišnja Williams je poražena u prošlogodišnjem finalu od Osake, ali se nada da će izjednačiti rekord svih vremena od 24 Grand Slam titule u singlu.

Pobjednici ovogodišnjeg US Opena će zaraditi po rekordnih 3,85 miliona dolara, dok će poraženi finalisti dobiti po 1,9 miliona dolara.

Ukupan nagradni fond iznosi 57 miliona dolara što je za 8 posto više u odnosu na prošlogodišnji koji je iznosio 53 miliona dolara.