Prvi Grand Slam
28

Počinje Australian Open: Đoković i Federer prvi favoriti, BiH predstavljaju Džumhur i Bašić

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U noći sa nedjelje na ponedjeljak počinje prvi teniski Grand Slam turnir sezone, Australian Open.

Ovo će biti 107. izdanje turnira koje će biti održano od 14. do 27. januara, a prvo na kojem će se u posljednjem setu igrati tie-break.

Naime, do sada se u odlučujućem setu igralo bez tie-breaka, te je pobjednik bio onaj koji je dobio sa dva gema razlike. No, nakon što se ove godine peti set polufinalnog meča između Johna Isnera i Kevina Andersona odužio na čak tri sata (26:24), vodstvo Australian Opena je odlučilo uvesti tie-break koji će se ipak razlikovati od onih na običnim turnirima.

Naime, "obični" tie-breakovi se igraju do 7 poena ili na 2 poena razlike nakon što rezultat bude 6:6, a na Australian Openu će se igrati do 10 poena ili na 2 poena razlike ukoliko rezultat bude 9:9.

Titulu pobjednika turnira brani Roger Federer, a uz njega najveći favorit za titulu je, naravno, Novak Đoković. Zanimljivo, upravo njih dvojica imaju najviše titula na Australian openu, po šest.

Rafael Nadal nije u potpunosti spreman, ali će nastupiti, baš kao i Andy Murray kojem bi ovo takmičenje moglo biti i posljednje u karijeri.

Đokoviću i Federeru će najveća prijetnja biti mlade nade svjetskog tenisa, prvenstveno Alexander Zverev, ali itekako opasni mogu biti i Stefanos Tsitsipas i Karen Hačanov.

Našu zemlju će, kao i prošle godine, predstavljati Damir Džumhur i Mirza Bašić. Džumhur će u prvom kolu igrati protiv 30. nositelja Gaela Monfilsa, dok će Bašić odmjeriti snage sa kvalifikantom Henrijem Laaksonenom. Bašić bi na teren trebao izaći oko 4 sata, a Džumhur dva sata kasnije.

Kompletan žrijeb možete vidjeti na ovom linku.

U ženskoj konkurenciji titulu brani Caroline Wozniacki, a uz nju favoritkinje su i najbolja teniserka svijeta Simona Halep, Angelique Kerber, Karolina Pliškova, Sloane Stephens, Naomi Osaka, Elina Svitolina, Petra Kvitova, no ne bi bilo iznenađenje kada bi trofej podigle i legendarne Serena Williams ili Marija Šarapova.